Brak wypłaconych nadgodzin za pracę

• Autor wątku Autor wątku Taczmibejbe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Taczmibejbe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry.
Pracodawca w październiku 2024roku wysłał @ o pracujących sobotach które zostaną rozliczone w zamian za dni wolne 18,19,20/2024r. I wynagrodzonę dniem wolnym extra (24grudnia) jeśli nie weźmiemy żadnego dnia wolnego w międzyczasie lub L4.

Przepracowalam 3 potrzebne soboty, pech chciał że z racji choroby ojca zmuszona byłam wziąć opieke od 17-30/2024r. Dostałam informację zwrotną jak w załączniku. Rozumiem że dzień za 31 została "pokryta" sobota ale co dalej? Gdzie reszta sobót?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
jak zostało wyjaśnione miałaś wolne 18-20.12 - nie ma znaczenia ze w tym okresie sprawowałaś opiekę nad ojcem

Nie miałam wolne. Od 17 do 30.12 opieka nad członkiem rodziny. Jeśli w tym okresie jest zwolnienie za które płaci ZUS, pracodawca może moje godziny nadliczbowe wpisać w te dni? Okres od 18-20 był w pracy wolny, stąd pracowałam sobotę żeby nie pokrywać tego z urlopu.

Mialas zwolnienie na opiekę. Więc nie ma nadgodzin.

Taczmibejbe napisał:
pracodawca może moje godziny nadliczbowe wpisać w te dni?
tak -podobnie jak z chorowaniem w dni wolne od pracy. mogłaś wziąć "opiekę" z wyłączeniem tych dni wolnych

To były dni wolne jak każde inne np. typowo sobota i niedziela. To, że opiekujesz się w dni dla ciebie wolne nie daje dodatkowych przywilejów. To jakby domagać się czegoś za to, że lekarz wypisał opiekę w inne dni wolne dla ciebie.
Były to z góry ustalone dni wolne dla ciebie.

Powrót