Brak wypłaty wynagrodzenia-umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Imogen1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Imogen1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć,
w kwietniu wykonywałam czynności w oparciu o umowę-zlecenia, rachunek do umowy wystawiłam 7 kwietnia, termin płatności wynikający z umowy to 10 dni od przedłożenia rachunku, a więc już dawno powinnam dostać wynagrodzenie, niestety tak się nie stało. Próbowałam rozmawiać ze zleceniodawcą, który wielokrotnie obiecywał mi przelew, jednak do dziś środki nie pojawiły się na moim koncie, a obecnie ta osoba przestała już odbierać telefony. Do tego podczas ostatniej rozmowy kobieta powiedziała wprost, że musiała wyrzucić rachunek do kosza... Nawet nie wiem, jak to skomentować.
Mam następujące pytania:
1) Czy wysłanie wezwania do zapłaty będzie dobrym kolejnym krokiem? Co w przypadku, gdy zleceniodawca nie odbierze listu?
2) W umowie zlecenia znajdowały się zapisy przypominające umowę o pracę, gdzie mogę to zgłosić?
3) Zleceniodawca nie zgłosił mnie do ZUS i nie odprowadził składki, czy i gdzie mogę to zgłosić?

1. tak
2. pip, sąd pracy (pozew o ustalenie stosunku pracy)

3. A podlegasz składkom jako zleceniobiorca? Czyli czy na dzień rozwiązania umowy zlecenia miałaś skończone 26 lat albo nie miałaś, ale nie uczyłaś się?

Powrót