Brak wypłaty wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku reapes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reapes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Cześć
Podpisalem umowe o prace 23 czerwca i wg umowy dolacze zdjecie wyplata ma byc w ostatni dzien miesiaca.Mamy 1 sierpnia a ja do tej pory nie dostalem pieniedzy ani za czerwiec ani wczoraj za lipiec. To jest mała firma i rozmawiałem wczoraj z szefem powiedział mi ze dzis mi wysle pieniadze za czerwiec jakby ja wiem ze w sobote zwykly przelew nie dojdzie ale natychmiastowy by przeszedł. Napisalem do niego dzisiaj i tez dolaczam screeny z rozmowy. Składać dzisiaj skarge do pipu oraz wypowiedziec umowe z winy pracodawcy? my ustalilismy tydzien temu ze piatek czyli wczoraj bedzie moim ostatnim dniem pracy ale jeszcze nie bylo zadnego wypowiedzenia.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Wypowiedz umowę o prace z art 55 KP i podaj pracodawcę do sadu zdając odszkodowania za okres wypowiedzenia jak i odsetek od opóźnionej wypłaty

cologniola napisał:
Wypowiedz umowę o prace z art 55 KP i podaj pracodawcę do sadu zdając odszkodowania za okres wypowiedzenia jak i odsetek od opóźnionej wypłaty
Mogę to wypowiedzenie napisac na kartce i wysłać mu smsem dzisiaj a w poniedzialek wyslac listem? Bo rozumiem ze jego podpis musi tam byc

Nie ma poczty firmowej ?
Moim zdaniem powinieneś doręczyć osobiście
Podpisu jego nie musi być na piśmie , ważne żebyś miał potwierdzenie doręczenia pisma , chodzi o możliwość zapoznania sie z treścią pisma.
Jezeli nie zależy ci na czasie to pozostaje poczta lub kurier

cologniola napisał:
Nie ma poczty firmowej ?
Moim zdaniem powinieneś doręczyć osobiście
Podpisu jego nie musi być na piśmie , ważne żebyś miał potwierdzenie doręczenia pisma , chodzi o możliwość zapoznania sie z treścią pisma.
Jezeli nie zależy ci na czasie to pozostaje poczta lub kurier
Wysłałem mu SMSem ale skoro przy smsie nie ma potwierdzenia odbioru to mu w poniedziałek wyślę list. A zgłaszać do pipu? Czy miałbym da sądu iść z tym

Jak chcesz odsetki od zaległych wypłat i odszkodowanie ( równe okresowi wypowiedzenia ) to sad , do PIP też m ożesz złożyć skargę

reapes napisał:
Wysłałem mu SMSem ale skoro przy smsie nie ma potwierdzenia odbioru to mu w poniedziałek wyślę list. A zgłaszać do pipu? Czy miałbym da sądu iść z tym
Nie ma?
Sprawdź ustawienia dotyczące Wiadomości.
Chyba, że używasz archaicznego telefonu.

Załączniki

Ostatnia edycja:
pasqudek napisał:
Nie ma?

pasqudek napisał:
Nie ma?
Właśnie mi to różnie pokazuje z kimś innym mam wiadomość RCS i pokazuje mi obok wiadomości czy odczytana ale tu jako zwykła wiadomość SMS mam akurat może coś popatrzę czy da się zmienić. Widzę że masz iPhone to pewnie tam to łatwiej ustawić.

Załączniki

@reapes
Mam Motorolę z Androidem 13. A srajfon jest wymieniony w kontekście emotikonek (doczytaj)

@reapes cologni
pasqudek napisał:
@reapes
Mam Motorolę z Androidem 13. A srajfon jest wymieniony w kontekście emotikonek (doczytaj)
Znalazłem te opcje ze zdjecia ktore wysłałeś i zmieniłem zeby widziec czy ktos odczytal ale mozliwe ze i tak to będzie działać dopiero na przyszłe wiadomosci tak myśle ale to sie okaże

OK , napisz w 2 egz. na jednym niech potwierdzi przyjęcie pisma

A jak to wygląda z pójściem dzisiaj albo jutro do pracy? W sensie jeśli ten SMS wysłany nic nie dał bo to musi być albo osobiście albo listem to nie powinienem jeszcze iść do pracy? I też on mi tego może nie podpisać przecież nawet jeśli mu to zaniose

Ostatnią edycję dokonał moderator:
WYSŁANY sms zrobił swoje = dzisiaj powinieneś dać potwierdzenie swojej decyzji na piśmie pracodawcy
Jezeli odmówi podpisu to napisz notatkę ( najlepiej mieć świadka na te okoliczność )tak zeby mógł potwierdzić w razie czego fakt odmowy w sadzie , może ma sekretariat , kogoś kto jest upoważniony do wykonywania czynności z zakresu prawa pracy - przyjmowanie pracowników , tworzenie umów jak i ich rozwiazywanie

To może lepiej listem z potwierdzeniem odbioru? Bo na pewno nie tego nie podpisze a mam tam kawałek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Spróbuj złożyć w sekretariacie na dziennik podawczy, na kopii dla siebie powinieneś dostać potwierdzenie (podpis, pieczątka od sekretarki czy coś podobnego). W ten sposób nie będziesz musiał konfrontować się z szefem.

Możesz też nagrywać moment wręczenia pisma. Po prostu musisz mieć ewentualnie dowód w sądzie, że pracodawc pismo otrzymał jeżeli chciałby to kwestionować.

Powrót