Brak zaksięgowanie FV przez leasing - wymuszenie korekty

• Autor wątku Autor wątku marcin666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Klient zamówił u mnie urządzenie. Wpłacił zaliczkę 30% aby ruszyć z zmówieniem a następnie miał to przejąć leasing - płatność 100%. W momencie otrzymania pieniędzy od leasingu miałem zrobić zwrot klientowi jego zaliczki.
FV 100% wystawiona na leasing została 30.12.2020. Termin płatności 30 dni.
Z leasingiem nie mam podpisanej żadnej umowy, wszystko było załatwiane na telefon i mailowo. Faktura na leasing została wystawiona zgodnie z naszą ofertą i jej zapisami.
26.01 oraz 28.02.2021r. klient został mailowo poinformowany o gotowości do odbioru towaru(telefonów nie odbierał) - odbiór i transport towaru był po stronie klienta zgodnie z ofertą. W mailu była również informacja, że ma poinformować leasing o płatności dla mnie. Przez prawie miesiąc nie było kontaktu z klientem. Leasing też nic nie robił w tej sprawie. Dysponował FV która była na nich prawidłowo wystawiona i doręczona na wskazany adres mailowy - w moje ocenie zapomnieli o tej fakturze albo ją zgubili.
Obecnie sytuacja wygląda tak, że leasing nie zaksięgował tej FV w grudniu 2020 z nie wiadomo jakiej przyczyny. Obecnie żąda ode mnie wystawienie faktury korekty i wystawienie FV z datą z lutego.
Moja firma ma już rok zamknięty, inwentaryzacja itd. Taka korekta nie jest dla mnie korzystana.
Co w takiej sytuacji można zrobić?

Powrót