brak zapłaty po wydaniu nakazu oraz brak pism

• Autor wątku Autor wątku boruurob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boruurob

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Mam taką sytuację. 1.12.2023r. otrzymałem informację z portalu sądowego o zmianach w sprawie. Na portalu pojawiła się informacja o zakreśleniu sprawy oraz dokument "Orzeczenie - Nakaz - uwzględnienie", w którym sąd informuje:

Dnia 30 listopada 2023 roku sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym:
nakazuje pozwanemu K., aby w ciągu dwóch tygodni od doręczenia niniejszego nakazu zapłacił powodowi kwotę XXXX (...), albo wniósł w tym terminie sprzeciw do Sądu Rejonowego.

W Zarządzeniu:
1. Odpis nakazu zapłaty doręczyć:
- powodowi z pouczeniem o adresie oraz z pouczeniem o skardze na rozstrzygnięcie w przedmiocie kosztów postępowania zawarte w nakazie zapłaty,
- pozwanemu z pouczeniem o adresie oraz o sposobie i terminie zaskarżenia nakazu oraz postanowienia w przedmiocie kosztów postępowania wraz z odpisem pozwu
2. Proszę akta sprawy przedłożyć za 30 dni od wykonania lub wcześniej z
korespondencją.

Niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymałem:
- żadnych środków na konto
- żadnego pisma ze strony pozwanego np. w celu informacji o nr rachunku na który miałby przelać zasądzone kwoty
- żadnego fizycznego pisma od sądu - nie otrzymałem tego nakazu w formie pisemnej.

Zaczynam podejrzewać, że coś mogło się "zagubić.

Co proponujecie zrobić? Wysłać jakieś pismo do sądu? Jakie?
Skontaktować się z pozwanym i zapytać czy otrzymał ten nakaz?

rozumiem, że jesteś powodem w sprawie, zatem Sąd wydał nakaz zapłaty, zapewne zostanie ci on doręczony jako powodowi jak i zostanie doręczony stronie pozwanej, stronie pozwanej przysługuje środek zaskarżenia tego nakazu w formie sprzeciwu, jeżeli odpis nakazu zapłaty nie dotarł do Ciebie, to zadzwoń do sekretariatu danego wydziału i dowiedz się czy wysłano ten odpis nakazu do strony powodowej, chyba że działasz przez swojego pełnomocnika zawodowego to uderzaj do niego.

Okazuje się, że sąd jest tak zawalony, że wysłanie pisma może potrwać na dzisiaj do około 3 miesięcy od wydania wyroku.
Kiedy oni tam wprowadzą AI? Inaczej zginiemy marnie niedługo.

boruurob napisał:
Okazuje się, że sąd jest tak zawalony, że wysłanie pisma może potrwać na dzisiaj do około 3 miesięcy od wydania wyroku.
Kiedy oni tam wprowadzą AI? Inaczej zginiemy marnie niedługo.

I to AI zakopertuje nakaz, pójdzie na pocztę i wyśle?

Od 1 października 2029 ruszą w sądownictwie doręczenia elektroniczne. Tak że jeszcze tylko jakieś 5,5 roku. Cierpliwości.:D

Powrót