B
boruurob
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 105
Mam taką sytuację. 1.12.2023r. otrzymałem informację z portalu sądowego o zmianach w sprawie. Na portalu pojawiła się informacja o zakreśleniu sprawy oraz dokument "Orzeczenie - Nakaz - uwzględnienie", w którym sąd informuje:
Dnia 30 listopada 2023 roku sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym:
nakazuje pozwanemu K., aby w ciągu dwóch tygodni od doręczenia niniejszego nakazu zapłacił powodowi kwotę XXXX (...), albo wniósł w tym terminie sprzeciw do Sądu Rejonowego.
W Zarządzeniu:
1. Odpis nakazu zapłaty doręczyć:
- powodowi z pouczeniem o adresie oraz z pouczeniem o skardze na rozstrzygnięcie w przedmiocie kosztów postępowania zawarte w nakazie zapłaty,
- pozwanemu z pouczeniem o adresie oraz o sposobie i terminie zaskarżenia nakazu oraz postanowienia w przedmiocie kosztów postępowania wraz z odpisem pozwu
2. Proszę akta sprawy przedłożyć za 30 dni od wykonania lub wcześniej z
korespondencją.
Niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymałem:
- żadnych środków na konto
- żadnego pisma ze strony pozwanego np. w celu informacji o nr rachunku na który miałby przelać zasądzone kwoty
- żadnego fizycznego pisma od sądu - nie otrzymałem tego nakazu w formie pisemnej.
Zaczynam podejrzewać, że coś mogło się "zagubić.
Co proponujecie zrobić? Wysłać jakieś pismo do sądu? Jakie?
Skontaktować się z pozwanym i zapytać czy otrzymał ten nakaz?
Dnia 30 listopada 2023 roku sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym:
nakazuje pozwanemu K., aby w ciągu dwóch tygodni od doręczenia niniejszego nakazu zapłacił powodowi kwotę XXXX (...), albo wniósł w tym terminie sprzeciw do Sądu Rejonowego.
W Zarządzeniu:
1. Odpis nakazu zapłaty doręczyć:
- powodowi z pouczeniem o adresie oraz z pouczeniem o skardze na rozstrzygnięcie w przedmiocie kosztów postępowania zawarte w nakazie zapłaty,
- pozwanemu z pouczeniem o adresie oraz o sposobie i terminie zaskarżenia nakazu oraz postanowienia w przedmiocie kosztów postępowania wraz z odpisem pozwu
2. Proszę akta sprawy przedłożyć za 30 dni od wykonania lub wcześniej z
korespondencją.
Niestety do dnia dzisiejszego nie otrzymałem:
- żadnych środków na konto
- żadnego pisma ze strony pozwanego np. w celu informacji o nr rachunku na który miałby przelać zasądzone kwoty
- żadnego fizycznego pisma od sądu - nie otrzymałem tego nakazu w formie pisemnej.
Zaczynam podejrzewać, że coś mogło się "zagubić.
Co proponujecie zrobić? Wysłać jakieś pismo do sądu? Jakie?
Skontaktować się z pozwanym i zapytać czy otrzymał ten nakaz?