Brak zaplaty za fakture - jest umowa

• Autor wątku Autor wątku m.bragoszewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.bragoszewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam tak jak w temacie. Wykonalem klientowi strone www. Podpisalismy umowe. Rozpoczecie rpac wiazalo sie z wplata 25% zaliczki na co zostala wystawiona f-ra. Po zakonczeniu rpac zostala wystawiona kolejna na pozostala czesc naleznosci. Klient unika zaplaty i twierdzi, ze nie zaplaci. Co mam robic? Skierowac sprawe do sadu? Komkornika czy do firmy windykacyjnej?

Bede wdzieczny za pomoc

Wezwać do zapłaty (poleconym) pod rygorem wystąpienia na drogę sądową.

Witam,

Jak rozumiem, na podpisanej umowie było wpisane całkowite wynagrodzenie za wykonanie dzieła oraz posiadacie Państwo jakiś dokument przekazujący (lub
odbierający) pracę bez zastrzeżeń ze strony zamawiającego / zlecającego?

W takiej sytuacji można wysłać wezwanie (ostateczne, jeśli były jakieś wcześniej) do zapłaty należności z dokładnym podaniem: danych obu stron, nr. umowy, tytułu należności, nr. faktury, terminu do którego oczekiwać będziecie Państwo na zapłacenia należności i numeru konta, na jaki powinna zostać przelana należność. Można też poinformować, o swoich zamiarach w razie braku zapłaty należności w oznaczonym terminie - np. umieszczenie informacji o dłużniku w KRD lub wytoczenia sprawy sądowej. Jeśli chcielibyście Państwo rzeczywiście podać dłużnika do KRD trzeba się najpierw zapoznać z procedurą odzyskiwania należności wymaganą przez KRD Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej SA - Strony Informacyjne KRD BIG SA

Wezwanie wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jeśli nie zostanie odebrane wysłać ponownie. Drugie nieodebranie = odebranie.

_chris_ napisał:
Wezwanie wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jeśli nie zostanie odebrane wysłać ponownie. Drugie nieodebranie = odebranie.

Skąd to wynika?

@ grizz:
Ustawa z 12 lutego 2009 r. o zmianie ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 53 poz. 433).

_chris_ napisał:
@ grizz:
Ustawa z 12 lutego 2009 r. o zmianie ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 53 poz. 433).

ekhm? A dokładniej, który przepis psa? KI co ma PSA do stosunków cywilnoprawnych?

dana151 napisał:
A to ma, że później będziesz udowadniał w sądzie, że wzywałeś do zapłaty i że oni odebrali twoje wezwanie :) .
Udowadniał tak. Ale nie przed sądem administracyjnym :D

Też jestem w podobnej sytuacji, klientowi zrobiłem stronę, zapewniłem hosting, wypozycjonowałem stronę. Dostał pierwszą fakturę i od tego czasu rozłącza wszelkie moje telefony. Niektórzy ludzie rzeczywiście nie dorośli do prowadzenia działalności gospodarczej. Jak duża jest skuteczność postraszenia sądem i KRD? Czytałem na stronie KRD, że samo wezwanie do zapłaty i postraszenie sądem i KRD skutkuję, że w prawie 60% przypadków firma spłaca dług.

Jak kształtują się ewentualne koszty sądowe, ile tak mniej więcej trwa proces? Sprawa jest prosta, bo jest umowa zawierająca zakres działań, koszta oraz termin zapłaty.

Natomiast ja mam taki problem:

Usuwam, gdyż ten problem został już opisany w innym, samodzielnym temacie założonym przez użytkowniczkę "sicsic". Janusz M.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót