Brak zapłaty za wykonanie logo + kradzież

• Autor wątku Autor wątku andy86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andy86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Z góry przepraszam za moją niewiedzę ale poszukuję porady co mam zrobić.

Opisze sprawę od początku.

dwa lata temu zostałem poproszony o wykonanie nowego logo dla firmy która zajmuje się sprzedażą art. chemicznych itp.

Na początku wykonałem kilka propozycji po czym została wybrana wersja ostateczna. To nie była również jedyna usługa, którą wykonywałem dla tej firmy. Pozostałem usługi to wykonanie sklepu internetowego oraz wdrożenie, instalacja certyfikatu SSL oraz usługa utrzymania sklepu na serwerze VPS.

Kiedy po wykonaniu większości usług postanowiłem wystawić fakturę zaliczkową i poprosiłem o zapłatę części kwoty to pojawiły się problemy. Po krótkiej walce udało się jakoś nakłonić do zapłaty faktury zaliczkowej. Po tym przystąpiłem do zakończenia wszelkich usług i przekazaniu nowego sklepu wraz z logo firmie zamawiającej. kiedy wystawiłem faktury końcowe za usługi wykonane, nagle kontakt się urywał, były kłamstwa typu "przelew został wykonany" następnie odkryłem że właściciel przenosi swoją domenę "do której miał pełne prawo" na inny serwer pomimo ze ja już miałem gotową cała stronę logo i resztę usług. Po tym czasie kontakt się urwał kompletnie.

Po kilku wysyłkach oraz próbach dostarczeniu faktur drogą pocztową (na które mam potwierdzenia) byłem już zrezygnowany.

Kiedy to po pół roku odkryłem że firma udostępniła moje logo na swojej nowej stronie (gdzie mam zrobiony screen ekranu z datą)

po tym czasie wezwałem firmę do zapłaty z tytułu naruszenia praw autorskich , firma nagle w delikatny sposób zmieniła układ loga lecz też zachowując formę pierwotną.

obecnie sprawa toczy się już dwa lata i mam już dość czekania na cokolwiek.

Co w takiej sprawie mam zrobić?

Umowę do klienta wysyłałem drogą mailową (maile wszystkie mam)
Faktury wszystkie wysyłane drogą mailową oraz pocztową za potwierdzeniem odbioru.
Wezwania do zapłaty również wysyłane drogą mailową oraz pocztową za potwierdzeniem odbioru.

Mam zrzuty ekranów, pliki źródłowe, maile, potwierdzenia.

Czy z tytułu naruszenia praw autorskich mogę żądać zapłaty z tego tytułu, która byłaby zadowalająca dla mnie ponieważ zostałem okradziony?

Brak zapłaty nie stanowi naruszenia praw autorskich.
andy86 napisał:
... po czym została wybrana wersja ostateczna. ...
Jak rozumiem ów projekt przekazałeś zleceniodawcy.
andy86 napisał:
... firma nagle w delikatny sposób zmieniła układ loga lecz też zachowując formę pierwotną. ...
Czyli dokonała opracowania Twojego utworu, a korzystanie z opracowania niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.
andy86 napisał:
... Co w takiej sprawie mam zrobić? ...
[FONT=&quot]Wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw majątkowych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 79.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 116.). W razie braku reakcji złóż wniosek o ściganie: [/FONT][FONT=&quot]Art. 122.. http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Równocześnie możesz dochodzić roszczeń na drodze cywilnoprawnej.
[/FONT]

Powrót