brak zapłaty za zwolninie lekarskie plus zastraszenie zwolnieniem z pracy

• Autor wątku Autor wątku mc_majcher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mc_majcher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w mojej sytuacji. Jestem zatrudniony w agencji pracy WorkSerwis24 GmbH Hoppegarten ma umowę o prace według układu zbiorowego IGZ. Miejsce odbywania pracy magazyn firmy Rhenus niedaleko Eisenach. Wypłatę dostaje do 20 następnego miesiąca. W maju tegoż roku byłem na zwolnieniu lekarskim 4 dni. Po otrzymaniu paska z wypłatą okazało się że zwolnienie nie zostało uwzględnione i mi za nie nie zapłacili. Więc napisałem do pana menadżera z firmy WorkSerwis dlaczego to nie zostało uwzględnione. W odpowiedzi dostałem potwierdzenie że zostanie to wyrównane w czerwcu. Niestety tak nie stało. W miedzy czasie od 1 czerwca zmienił się mój menadżer i wszystkie obowiązki przejęła inna pani od pana który zajmował się nami. Wiec napisałem do tej pani ponownie dlaczego moje zwolnienie nie zostało uwzględnione w czerwcowej wypłacie. Pasek z wypłatą dostałem po 20 lipca. Czekałem ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Napisałem ponownie do byłego mojego menadżera dlaczego nie zostało uwzględnione moje zwolnienie. W odpowiedzi dostałem że porozmawia z tą panią na temat mojego rozliczenia i tyle nic więcej. Wiec po paru dniach znowu napisałem do mojej obecnej pani menadżer dlaczego nie dostaje wyjaśnień w sprawie moich niezgodności. W odp. dostałem informacje że księgowa będzie dopiero po 5 sierpnia i teraz nic nie może ustalić. Ok poczekałem, przypomniałem się pani menadżer ponownie po 5 sierpnia, pisząc do niej czy już coś wie na mój temat. Pisałem do niej chyba ze dwa razy. Aż w końcu dostałem odp. że jeśli nie przestane pisać, bo pani menadżer czyje się nękana przez ze mnie, to zostanę zwolniony z pracy z dniem 31.08.14r. Wiec już więcej nie pisałem do niej, bo bałem się że mnie zwolni z pracy. I raczej na wyrównanie nie mam co liczyć z lipcową wypłatą I związku z tym mam pytanie:
Czy mogę podać firmę WorkSerwis to sądu pracy za to że nie wypłaca mi należnych pieniędzy za zwolnienie lekarskie i żądać ich wypłacenia? Jeśli tak to czy przy okazji mogę ich oskarżyć o zastraszanie mnie i żądać jakiegoś odszkodowania za własnie zastraszenie mnie zwolnieniem z pracy jeśli dalej będę nalegał na o wyjaśnienie moich niezgodności. Jeśli tak to jakiej wysokości mogę zadać odszkodowanie plus ewentualne odsetki za nie terminowe zapłatę za zwolnienie lekarskie oraz ich wysokość?
Za szybką odpowiedz serdecznie dziękuje. Pozdrawiam.

Powrót