Brak zapłaty

• Autor wątku Autor wątku loczki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loczki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam problem z pracodawcą. Razem z żoną pracujemy w UK na nocną zmianę od niedzieli do czwartku. Jesteśmy na kontrakcie, ja od 5 lat żona od 2 lat. Dziś przypada bank holiday, ale dla naszej zmiany jest on w niedziele. Wczoraj mieliśmy dzień wolny od pracy. Byliśmy u znajomych i tak się stało, że się zatruliśmy obydwoje. Dziś nie byliśmy w stanie pójść do pracy. Zadzwoniłem do firmy, ale zostałem poinformowany, że nie zostanie nam zapłacone za dzień dzisiejszy oraz za bank holiday z tego względy, że się rozchorowaliśmy zaraz po bank holiday. Czy to jest prawne zachowanie? Dodam, że nie chorujemy, pracujemy cały czas, teraz się tak zdażyło i robią nam problemy, czy mają takie prawo, żeby nam nie zapłacić? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Dominik

Witam
Po pierwsze - na przyszlosc- nie pisz ''wczoraj'; 'dzisiaj'; 'jutro' czy 'w zeszlym tygodniu'.
Pytasz - pisz konkretne daty, gdyz forumowicze (jak ja np) moga to czytac po paru dniach i naprawde czasami ciezko dojsc o co naprawde chodzi... Jak w Twoim przypadku...

Po drugie - nie jest wazne czy 'pracujecie caly czas i nie chorujecie' - wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz w kontrakcie... bez kontraktu nie jestem w stanie nic wiecej powiedziec...

BTW przewaznie bank holiday jest wliczany do urlopu i firma powinna zaplacic - jednak jak juz pisalem wczasniej - bez kontraktu nie jestem w stanie nic wiecej powiedziec...

Powrót