Brak zapytania do ZUS przez komornika

• Autor wątku Autor wątku EskaPineska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EskaPineska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć.
Od 11.12 mam blokadę komornicza na koncie. 12.12 przyszedł polecony o wszczęciu postępowania egzekycyjnego. W piśmie widnieje informacja o tym że mam 7 dni na spłatę zobowiązania.
Dzis wysłałam wiadomość do zus w celu uzyskania informacji czy komornik wyslal do nich zapytanie na temat mojego zatrudnienia. Takie zapytanie na dzień dzisiejszy nie wpłynęło.
Zatrudniona jestem na umowie od lipca, wypłatę dostaje w gotówce. Czy istnieje szansa, że komornik dopiero po tych 7 dniach złoży zapytanie do zusu? Czy informację o zatrudnieniu mogl znaleźć w inny sposób. Dodam że nie rozliczalam się jeszcze z US z aktualnego miejsca pracy

EskaPineska napisał:
Dzis wysłałam wiadomość do zus w celu uzyskania informacji czy komornik wyslal do nich zapytanie na temat mojego zatrudnienia. Takie zapytanie na dzień dzisiejszy nie wpłynęło.
Obowiązkiem ZUS i US jest powiadomić komornika skąd opłacane są składki oraz podatek... Nadto, komornik za pośrednictwem systemu OGNIVO ma możliwość dokonania zajęć na rachunkach bankowych (nawet jeżeli dłużnik posiada ich kilka)...
Czy zatem ZUS odpisze Pani czy komornik wysłał zapytanie na temat Pani zatrudnienia ?? śmiem wątpić....
Czy komornik zajął Pani wynagrodzenie za pracę u pracodawcy ?? Proszę pamiętać o kwocie wolnej od zajęcia, która w tym roku (2026) wynosi 3604,00 zł...

Powrót