Brak zgody na rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawce

• Autor wątku Autor wątku petric
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

petric

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczór
Mam umowę o pracę na czas nieokreślony pracuję w tej firmie już 10 lat
Teraz kończy mi się chorobowe 182 dni i dalej nie może już być przedłużane, ale nie jestem w stanie wrócić dalej do pracy i chciałem rozwiązać umowę za porozumieniem stron bez okresu wypowiedzenia. Pracodawca nie wyraża na to zgody i chce rozwiązania umowy z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia i powrotu na ten okres do pracy. Co mam teraz zrobić gdyż nie jestem w stanie wrócić do pracy dalej z powodów zdrowotnych.

Skoro nie jesteś w stanie to lekarz medycyny nie dopuści cię do pracy.

Jak skończysz chorować wracasz do firmy , a pracodawca w 1 dniu musi dać ci skierowanie do lmp -ten zadecyduje czy możesz pracować
Od lekarza u którego się leczysz weź zaświadczenie o zakończeniu leczenia

Tak myślałem o świadczeniu, ale nie mogę się starać ponieważ pobieram rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy.
W przypadku gdy wrócę do pracy i pójdę do lekarza medycyny pracy i stwierdzi, że nie mogę pracować to co wtedy czy pracodawca rozwiąże ze mną umowę bez 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia, bo w tej firmie nie ma możliwości przeniesienia mnie na inne stanowisko pracy.

Powinien w takiej sytuacji rozwiązać bez wypowiedzenia.

Warto zauwazyć, że będzie musiał zapłacić za okres wypowiedzenia. To bedzie wypowiedzenie z zachowaniem okresu wypowiedzenia, ale ze zwolnieniem ze świadczenia pracy

petric napisał:
pracuję w tej firmie już 10 lat (..)
Teraz kończy mi się chorobowe 182 dni (..) nie jestem w stanie wrócić (..) Pracodawca (..) chce rozwiązania umowy z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia (..)
Przychodzisz po "L4" - na jeden dzień podpisać odbiór wypowiedzenia :) (właściwie to nie musisz bo to jednostronna czynność Pracodawcy, ale niech ten ją wykona - chodzi o to aby takie wypowiedzenie z 3 miesięcznym okresem otrzymać). (Ty będąc na "L4" nie możesz wypowiedzieć umowy)
idziesz do lekarza medycyny pracy, - ten nie dopuszcza Cię do pracy na tym stanowisku.
Biegnie już - termin wypowiedzenia - 3 miesiące od pracodawcy, no i tyle, jesteś do dyspozycji pracodawcy - ale nie na stanowisku wskazanym w UoP - co do którego LMP - stwierdził przeciwskazania.
Moim zdaniem - raz już - dokonał wypowiedzenia UoP - i biegnie jej termin.
Ale tak - po tak długiej abcencji - ma pełne prawo wypowiedzieć UoP pierwszego dnia gdy zjawisz się po okresie "L4" - i to bez zachowania 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia czy przekazywania wynagrodzenia.
Natomiast - za zaległy i niewykorzystany urlop (bo przez 182 dni to raczej się uzbierało) - powinien zapłacić.
Jeśli to jest np praca biurowa i te 3 miesiące miałbyś formalnie jej nie wykonywać ale - przekazać komuś obowiązki to nie jest to złe rozwiązanie, ale jeśli to np praca na hali produkcyjnej gdzie nie możesz nawet wejść ze względu na LMP - to "przekazywanie obowiązków" możesz wykonywać na sucho - w biurze - a nie "na produkcji".
Jeśli jesteś np kierowcą - to - możesz te 3 miesiace jeździć "obok" - kogoś komu pokażesz co i jak, no ale - jesteś do "nauczania" tj np NIE dokonujesz rozładunku itp.

petric napisał:
Co mam teraz zrobić gdyż nie jestem w stanie wrócić do pracy dalej z powodów zdrowotnych.
- świadczenie rehabilitacyjne
- renta z tytułu niezdolności do pracy
- konsultacja z lekarzem medycyny pracy w zakresie - na jakie stanowiska wydałby Ci zaświadczenie o możliwości podjęcia zatrudnienia i jaknajszybsze przekfalifiokwanie się (wiem, po 10 latach w jednym zakładzie - ciężko).

Mi będąc na Ś.Rehab. pracodawca chciał abym podpisał umowę o pracę bo się skończyła w czasie rehabilitacji, dobrze że przedzwoniłem do znajomej co ma swoją firmę, a ta dalej do koleżanki co zna przepisy, i się okazało że w czasie L4/Św.Rehab. nie mogę nic podpisywać. Bo jak podpiszę to będę musiał zwrócić świadczenia od ZUSu.

A odnośnie ww sprawy, to kończy ci się "L4" po 182dniach jak jesteś nie zdolny do pracy składasz wniosek o Świadczenie Rehabilitacyjne i powinieneś je dostać. W czasie niego oczywiście się rehabilituj, chodź do lekarzy aby oni dawali skierowania na leczenia/badania-nie raz trzeba czekać parę miesięcy na nie(wszelkie skierowania, opinie lekarzy tych z NFZtu i prywatnych się liczą-ksero tych dok. przyda się jak wezwą na kontrolę-im więcej tym lepiej bo się starasz wyleczyć). Rentę możesz chyba zawiesić, kwestia czy się opłaca finansowo, bo na Św.Rehab. normalnie są płacone składki.
Ciągnął bym św.rehab. aż się umowa o pracę formalnie zakończy, chyba że mam na czas nieokreślony.
Ja bym poszedł do ZUSu i bezpośrednio się u nich dowiedział

Ostatnia edycja:
Powrót