brak zgody na wykorzystanie projektów

• Autor wątku Autor wątku sosiedad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sosiedad

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Proszę o poradę prawną, a raczej jakie konsekwencje mogę ponieść w poniższej sytuacji:

Otworzyłem niedawno firmę i otrzymałem zlecenie na wykonanie kalendarzy wraz z koniecznością wykonania sesji zdjęciowej, która później posłużyła do wykonania projektu graficznego kalendarza. Poprosiłem o przysługę znajomego, który miał do spłacenia wobec mnie dług. Wykonał zdjęcia i zaprojektował kalendarz. Na początku oznajmił, że wykona wszystko nieodpłatnie bo winny był mi przysługę ale z uwagi, że obawiałem się iż jak coś będzie robił za darmo to nigdy nie doczekam się projektu więc powiedziałem, że już odpalę mu kilka stówek. Jak obiecywał, ze wykona projekt w 2 dni to wykonywał w 6 ale w konsekwencji został wykonany. Pojawiły się kolejne zlecenia ale oznajmiłem mu, że nie jest terminowy i żeby mi wybaczył ale nie będę zlecał mu więcej zleceń, zamierzam z kim innym współpracować. Bardzo go to zdenerwowało i powiedział, że nie wyraża zgody na użycie swoich projektów jako uzasadnienie oznajmił, że nie odpowiada mu wynagrodzenie proponowane przeze mnie. W chwili obecnej kalendarz jest w druku i klient z niecierpliwością czeka na jego odbiór. Może ktoś poradzić w zaistniałej sytuacji?

Na początek użyj opcji Szukaj - licencja domniemana.
Skuteczne wypowiedzenie licencji przez autora dawałoby Tobie prawo do roszczeń o zwrot poniesionych nakładów.

Ja nie chcę wnosić żadnych roszczeń tylko nie chcę mieć żadnej styczności z tym człowiekiem, aby nie zrobił mi przypału np. zaszedł do mojego klienta i zakazał rozpowszechniania kalendarza bo ja jako sprzedawca nie mam do niego praw autorskich chociaż przesłał mi plik graficzny przygotowany do druku. Miałem mu zapłacić do ręki umówioną sumę ale, że mnie wkurzył poprosiłem żeby podał konto to zrobię mu przelew na co on, że nie wyraża zgody na użycie swoich projektów i że nie odpowiada mu wynagrodzenie proponowane przeze mnie. Nie będę teraz z nim targował się bo zażąda kwoty z kosmosu tylko chcę wiedzieć jakie mogę ponieść konsekwencje prawne za użycie projektów bez wyrażonej zgody autora mając na uwadze, że nie zawieraliśmy żadnych umów pisemnych, a autorowi nagle odmieniło się i żąda za swój projekt zdecydowanie więcej niż było ustalone.

sosiedad napisał:
... mając na uwadze, że nie zawieraliśmy żadnych umów pisemnych, a autorowi nagle odmieniło się i żąda za swój projekt zdecydowanie więcej niż było ustalone.
Prosiłem poczytaj o licencji domniemanej, pisałem o tym wielokrotnie.

Powrót