brak zgody ojca na wydanie paszportu

• Autor wątku Autor wątku Kate82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kate82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam:)
Postaram sie pokrótce przedstawić calą sytuację. Posiadam dwoje małoletnich dzieci. Każe z nich ma innego ojca (dzieci noszą po swych ojcach nazwiska, ojcowie nie maja ograniczonych praw rodzicielskich). Obecnie jestem w ciąży z kolejnym, moim trzecim partnerem. Posiada on obywatelstwo niemieckie, i dlatego po narodzinach dziecka chcielibyśmy wziąć ślub i wszyscy razem tzn. ja, on i trójka dzieci wyjechac do Niemiec. Ojcowie moich narodzonyh dzieci również pracują poza granicami kraju. Jeden z nich ma zasądzone alimenty, ale nie wywiązuje sie z tego obowiązku, natomiast drugi również nie przekazuje mi żadnych śrdków na utrzymanie jego dziecka.

Chciałabym wyrobić dzieciom paszporty, by móc wyjechać za granicę, jednakże żaden z nich się na to nie zgadza. Mam w związku z tym kilka pytań, mianowicie:

1. czy ma to być w formie wniosku o rozstrzygnięcie o istotnych sprawach dzieci?

2. czy we wniosku mam prosic o wydanie orzeczenia zezwalającego na wyjazd dzieci za granicę, czy o pozwolenie na wydanie paszportów?

3. sprawa dot. dwójki dzieci, które mają różnych ojców, czy w związku z tym mają to byc dwa osobne wnioski, czy wystarczy jeden z opisem całej sytuacji?

4. ojcowie dzieci przebywają obecnie za granicą i nie znam dokładnie miejsca ich pobytu, czy we wniosku mogę podać ich miejsce zameldowania w Polsce?

5. czy złożenie tego wniosku w sądzie, będzie obwarowane jakąś opłatą? Jeśli tak, to czy mogę wnieść o zwonienie z kosztów postępowania według norm przepisowych?

Bardzo prosze o pomoc. Będe wdzięczna za każda informację od Państwa. z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam:)

1. Tak;
2. o pozwolenie na wydanie paszportu (orzeczenie zastępuje zgodę rodzica potrzebną do wniosku o paszport);
3. 2 wnioski;
4. Tak;
5. opłata stała w kwocie 40 zł, zwolnienie od kosztów i tak przysługuje tylko do kwoty 30 zł tzn. opłaty podstawowej.

wielkie dzięki. poadrawiam serdecznie:)

A co w takiej sytuacji. Córeczka urodzona w Polsce, zameldowana w Pl a także przy meldunku w Urzędzie Miasta ja i partner podpisaliśmy oświadczenie, że ma ona obywatelstwo polskie. Córka ma takze paszport brytyjski i algierski. Na początku zwlekalismy z polskim, potem mąż nie chciał, w końcu zgodził się. Z różnych przyczyn nie poszliśmy złozyć dokumentów. Następnie on wyjechał do UK, po pół roku dołączyłyśmy do niego. Obecnie zastanawiam się czy do czegoś paszport polski jest córce potrzebny. Po UE moze podrózowac na paszporcie brytyjskim, w tym wszelkie wjazdy do Polski. Na terytorium RP jest Polką, bo przecież takie złozyliśmy oświadczenie. Do Algierii i innych interesujacych nas państw regionów jeździ na paszporcie algierskim.
1. Czy w związku z powyższym istnieją sytuacje prawne, w których moje dziecko potrzebuje paszportu RP?
2. Czy powinnam postarać się go wyrobić, czy też w jej pzrypadku będzie to dokument zbędny?
3. Czy będąc za granicą takze muszę do ambasady czy konsulatu przy złozeniu dokumentów być z dzieckiem i partnerem, czy wystarczy tylko moja osoba?
4. Nikt partnera o moją zgode w "jego" ambasadach nie pytał, czemu więc potrzebna jest jego do wydania paszportu RP?

Aishka napisał:
A co w takiej sytuacji. Córeczka urodzona w Polsce, zameldowana w Pl a także przy meldunku w Urzędzie Miasta ja i partner podpisaliśmy oświadczenie, że ma ona obywatelstwo polskie. Córka ma takze paszport brytyjski i algierski. Na początku zwlekalismy z polskim, potem mąż nie chciał, w końcu zgodził się. Z różnych przyczyn nie poszliśmy złozyć dokumentów. Następnie on wyjechał do UK, po pół roku dołączyłyśmy do niego. Obecnie zastanawiam się czy do czegoś paszport polski jest córce potrzebny. Po UE moze podrózowac na paszporcie brytyjskim, w tym wszelkie wjazdy do Polski. Na terytorium RP jest Polką, bo przecież takie złozyliśmy oświadczenie. Do Algierii i innych interesujacych nas państw regionów jeździ na paszporcie algierskim.
1. Czy w związku z powyższym istnieją sytuacje prawne, w których moje dziecko potrzebuje paszportu RP?
2. Czy powinnam postarać się go wyrobić, czy też w jej pzrypadku będzie to dokument zbędny?
3. Czy będąc za granicą takze muszę do ambasady czy konsulatu przy złozeniu dokumentów być z dzieckiem i partnerem, czy wystarczy tylko moja osoba?
4. Nikt partnera o moją zgode w "jego" ambasadach nie pytał, czemu więc potrzebna jest jego do wydania paszportu RP?

1. generalnie nie zaszkodzi dziecku miec tez polskie obywatelstwo, moze sie okazac przydatne w sprawach spadkowych, zakupu mieszkania, dzialki w pl, itp
2. ja dla swojego dziecka wyrobie pomimo ze posiada brytyjski paszport
3. zalezy ile ma dziecko, ale partner bedzie konieczny
4. takie sa polskie przepisy, algierskie najwyrazniej sa inne.

Bo w Algierii kobiety nie maja nic do powiedzenia, dlatego w "ich" urzedach kobiet nawet nie pytaja o ich zdanie, w PL mamy na szczescie calkowicie inne przepisy. Nie chcialabym straszyc albo czarnowidziec ale na Twoim miejscu strzeglabym tych paszportow corki jak oka w glowie bo pewnego dnia moze zniknac jak kamien w wode wraz ze swoim tata i juz nigdy mozesz jej nie zobaczyc. Nie raz juz byly opisywane na forum takie lub podobne przypadki

Powrót