Brak zniżek AC pomimo regularnego opłacania ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku wisnky87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisnky87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, pomimo bezszkodowej jazdy i opłacaniu od 4 lat składek AC, przy kalkulacjach dowolnego ubezpieczenia systemy nie widzą moich zniżek AC. W ubezpieczalniach, które dają możliwość dołączenia historii przebiegu dostaje dużo niższe kalkulacje.

Blisko 4 lata temu kupiłem nowy samochód u dealera na jednoosobową działalność gospodarczą. Rok temu nastąpił wykup, jednak coś po ich stronie nie zadziałało i nie dokonali oni w moim imieniu cesji ubezpieczenia.

Kiedy teraz loguję do systemu UFG jako działalność, to w historii widnieje cały przebieg ubezpieczenia tego samochodu (jest to mój pierwszy samochód ubezpieczony na tą działalność).

Kiedy 2 tygodnie przed końcem leasingu nastąpił wykup auta, znajduję się tam krótka przerwa. Przebieg OC był przerwany i wznowiony, natomiast AC zostało wypowiedziane do końca tamtej umowy (swoją drogą dziwna praktyka, przez 2 tygodnie jeździłem nieświadomie bez AC..).

Następny rok w historii tego ubezpieczenia, od kiedy już jestem właścicielem, mam dalej zapisany na konto mojej działalności gospodarczej.

Kiedy loguję się do UFG jako osoba prywatna, w historii ubezpieczenia widnieje tylko przebieg ubezpieczenia dla mojego poprzedniego auta (2 lata jazdy OC).

Z tego co się dowiedziałem cesja ubezpieczenia, której dokonuje dealer jest domyślnie na osobę prywatną.

Teraz moje pytanie, czy istnieje sposób na połączenie tych zniżek, przeniesienie z konta firmowego na prywatne. A może takie coś nastąpiło by automatycznie w przypadku dokonania cesji? Jeżeli nie to oferowanie wykupienia ubezpieczenia od utraty zniżek wydaję się bez sensu. Czy w takim wypadku mam chociaż możliwość odzyskania zniżek za ostatni rok, kiedy dealer zapomniał dokonać cesji w moim imieniu. Agent ubezpieczeń twierdzi, że ma u siebie w systemie możliwość podania numeru NIP i PESEL i wtedy zniżki powinny się sumować, z kalkulacji jakie otrzymuje niestety to nie wynika.

wisnky87 napisał:
Kiedy teraz loguję do systemu UFG jako działalność, to w historii widnieje cały przebieg ubezpieczenia tego samochodu (jest to mój pierwszy samochód ubezpieczony na tą działalność).
Sprawdź, czy widnieje tam też Twój PESEL, bo jeśli tak, to jest to wyłącznie kwestia zaczytywania danych z UFG przez systemy ubezpieczycieli i tego nie przeskoczysz.
wisnky87 napisał:
Jeżeli nie to oferowanie wykupienia ubezpieczenia od utraty zniżek wydaję się bez sensu.
Pytanie niezrozumiałe. Ubezpieczenie utraty zniżek dotyczy utraty zniżki po szkodzie w danym roku, a nie całości przebiegu ubezpieczenia.
Czy w takim wypadku mam chociaż możliwość odzyskania zniżek za ostatni rok, kiedy dealer zapomniał dokonać cesji w moim imieniu.
Tak, ale musisz to wyprostować w bazie ubezpieczyciela, gdzie zawarto to ubezpieczenie. Najwidoczniej nie byłeś ujęty w polisie. Napisz reklamację, dołącz skany dokumentów, że byłeś w tym czasie leasigobiorcą. Bezpośrednio, w UFG- ich bazie nie można niczego poprawiać.

Ostatnia edycja:
Według mnie nie ma co dochowywać wierności jednemu ubezpieczycielowi.

Jeżeli nie to oferowanie wykupienia ubezpieczenia od utraty zniżek wydaję się bez sensu.
i powiem ci więcej - jest to usługa dodatkowo płatna , utrata zniżek będzie działała tylko jeśli będziesz wykupował policę w przyszłym roku u tego samego ubezpieczyciela w UFG będą widoczne szkody i innych TU to nie interesuje, że wykupowałeś ochronę
dodam jeszcze , że ochrona działa tylko na jedną szkodę w roku

Powrót