Brak ZUA, a opłacone składki

• Autor wątku Autor wątku Dzejg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzejg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mój były pracodawca dał mi umowę na czas próbny w połowie sierpnia, co wiązało się z ubezpieczeniem i zgłoszeniem mnie do ZUSu, na początku grudnia okazało się, że ZUS nie ma druku ZUA, ale w systemie widnieję w dokumencie RCA, pracodawca zarzekał się, że opłacił wszystkie składki oraz wszystkie dokumenty są przesłane do ZUSu, jednakże urząd twierdził, że zgłoszenie nigdy nie dotarło. Według zaświadczenia wydanego na moją prośbę wynika, że zgłoszenie trafiło dopiero 5grudnia, co oznacza, że składki zostały poksięgowane odpowiednio w każdym miesiącu. Moje pytanie brzmi następująco:

Czyja wina była w tym całym zamieszaniu? Jeśli pracodawca faktycznie odprowadzał składki to gdzie one tyle czasu były księgowane? Czy jako pracownik mogę domagać się czegokolwiek? Ważne jest to, że po okresie próbnym nie otrzymałam umowy o pracę mimo zapewnień?

Dodam, że pracodawca w momencie usłyszenia, że nie ma mnie w ZUSie strasznie się oburzył i uznał, że jestem nielojalna wobec niego.

Ale czego chcesz się domagać? Nie za bardzo rozumiem, czy doznałaś jakiejś szkody z tego powodu?

Chodzi mi generalnie o to co działo się z pieniędzmi, jeśli faktycznie były wpłacane na konto, a nie trafiały na moje dane, czym skutkowało brak ubezpieczenia od sierpnia do grudnia. A co do domagania się to z czystej ciekawości chcę wiedzieć czy cokolwiek oprócz zwrócenia uwagi mogę jeszcze zrobić, bo osobiście dla mnie jest to dziwne, że nie byłam tyle czasu zgłoszona+ nie mogłam doprosić się o umowę, która mi się należala tak samo jak ubezpieczenie..

Powrót