Brak zwrotu pieniędzy przez komornika

• Autor wątku Autor wątku sharley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sharley

sharley

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Komornik prowadził moja sprawę na rzecz t mobile. Po zawarciu umowy z wierzycielem do komornika zostało wysłane pismo o umorzenie. I tu zaczęły się kłopoty z komornikiem. Komornik co prawda wysłał mi pismo o umorzeniu ale nie odblokował mi konta bankowego nie powiadomił pracodawcy. W piśmie tym napisane również było że zwrócono dłużnikowi kwotę 1560.89 zł natomiast przesłał mi tylko 39.70 zł. Co w takiej sytuacji robić jeśli nie można skontaktować się z komornikiem nie odbiera telefonów nie odpowiada na e-maile i korespondencje tradycyjną. Dodam ze niestety minęło już 7 dni na złożenie skargi na działania komornika.

Jeśli nie odpowiada na korespondencję tradycyjną to złożyć skargę do właściwego prezesa sądu rejonowego.

miałam podobną sytuację. komornik zwrócił pieniądze zakładowi pracy a zakład pracy zwrócił mi je po ponad 2 miesiącach ( oczywiscie ani komornik ani zaklad pracy mnie nie poinformowal o tym ze wysyla albo odsyla pieniadze)

Komornik ma 4 dni na przekazanie wyegzekwowanych pieniędzy wierzycielowi (art. 22 uoksie). W związku z tym, gdy widzi, że wystąpiła nadpłata, a nie zna rachunku bankowego dłużnika, odsyła nadpłatę do źródła, bo gdzie indziej? Zdarzają się również przekazy pocztowe na najnowszy, znany adres dłużnika.

Pieniądze się znalazły to znaczy komornik wysłał je na konto do którego byłem tylko upoważniony a konto już nie jest prowadzone i teraz bank robi problemy z wypłatą pieniędzy gdyż nie byłem włascicielem konta. Ciekawi mnie tylko dlaczego komornik wysłał na takie konto a nie na to z którego pobierał pieniądze ode mnie.

Bo niczego nie pobrał z rachunku lecz wysłał mu bank, na podstawie zajęcia.
Komornik nie zna nr rachunku bankowego, zna go bank i dłużnik.

Powrót