Brak zwrotu środków za zwrócone zamówienie

• Autor wątku Autor wątku Moszmon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moszmon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

W ubiegłym roku zamówiłem w sklepie X odzież za łączną kwotę 1500 zł.

Niestety po otrzymaniu zamówienia byłem zmuszony je zwrócić o czym poinformowałem sprzedawcę. Paczka dotarła do sklepu w ciągu 2 dni.

Niestety minęły już 2 miesiące a ja nadal nie otrzymałem zwrotu.

Czy ma sens zgłaszać to na Policję?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam!

Na początek polecam poczytać troszkę forum, następnie zadać pytanie w sposób zrozumiały :)
Zakup poza lokalem przedsiębiorstwa ?
Powód zwrotu, odstąpienie od umowy, reklamacja z tytułu rękojmi, może wewnętrznie regulaminy sklepu dające taką możliwość ? Itd.

Przepraszam, najpierw wrzuciłem posta a potem zacząłem czytać forum.

Towar kupiony w sklepie internetowym, powód zwrotu to odstąpienie od umowy - ciuchy za duże i temu postanowiłem je odesłać.

Dziękuje za ewentualną pomoc;)

Przytocz treść odstąpienia.

"Oświadczenie
o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość
lub poza lokalem przedsiębiorstwa
niniejszym informuję o moim odstąpieniu od umowy sprzedaży zawartej na odległość następujących rzeczy"

Czy ma to aż tak duże znaczenie z perspektywy tego, że towar został zwrócony w ramach zwrotu do 14 dni i mam potwierdzenie odbioru przez firmę u której dokonałem zakupu?

A wskazales w jaki sposob i gdzie chcesz otrzymac zwrot?

Ptysiunio napisał:
A wskazales w jaki sposob i gdzie chcesz otrzymac zwrot?

Oczywiście, w dalszej części podałem numer konta na który miałem otrzymać zwrot.

Czy jest sens zgłaszać sprawę na Policji?

Policja nie zamuje sie takimi sprawami.
Wyslij wezwanie do zwrotu w terminie X, podaj, ze w innym przypadku kierujesz sprawe do sadu.
I jedyne co mozesz to wlasnie isc do sadu.

No właśnie sęk w tym, że znajomy miał podobną sytuację. Zgłosił ten fakt na komendzie gdzie zostało to zakwalifikowane jako przywłaszczenie i Policja skierowała wniosek do sądu o ukaranie...Czyli wnioskuję, że sąd odrzuci wniosek o ukaranie i zarówno znajomy jak i ja będziemy musieli wystąpić na drogę cywilną?

Czy mogę prosić o pomoc w tej sprawie?

Powrót