Brakl ubezpieczenia w ciąży.

• Autor wątku Autor wątku Zapadajka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zapadajka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem w 18tyg ciąży. Nie jestem zarejestrowana w PUP-ie, ani nie posiadam ubezpieczenia przy mężu(pracuje na zlecenie).
W PUP-ie nie mogę się zarejestrować, gdyż zostałam wypisana ze względu na niestawienie się na podpis, do męża dołączyć nie mogę z logicznego powodu, a na dobrowolne ubezpieczenie mnie najzwyczajniej w świecie nie stać. Słyszałam o ustawie, która mówi, że kobiety w ciąży mają prawo do bezpłatnego leczenia w ciąży i połogu, jednak nie jestem pewna czy w moim szpitalu jest to przestrzegane, gdy rodziłam niecały rok temu, była ze mną kobieta, która takiego ubezpieczenia nie posiadała i dostała od szpitala rachunek.

Proszę o jakąś szybką poradę, ale od razu dziękuję za propozycje "'podpięcia się'' pod ubezpieczenie męża, w UP czy dobrowolnego ubezpieczenia.

Zapadajka napisał:
do męża dołączyć nie mogę z logicznego powodu
Dla mnie jest nielogiczny. Mąż nie ma odprowadzanych składek na ub. zdrowotne?

Jeżeli pracuje się na umowie zlecenie, dzieło czy innej podobnej to nie może dołączyć nikogo do ubezpieczenia.

Bzdura. Oczywiście, że można, o ile są zleceniobiorca jest zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego.
Przecież to się nie wiąże z dodatkowymi kosztami.

ubezpieczenie czł. rodziny zgłasza się przy ubezp. zleceniobiorcy, a nie przy umowie.
I właśnie w tym jest problem, że do ubezpieczenia nie jest zgłoszony. I o to mi chodziło.

Poza tym teraz jest ostatni miesiąc jego umowy.

Art. 2.
1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków pu-blicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo:
1) osoby objęte powszechnym – obowiązkowym i dobrowolnym ubezpiecze-niem zdrowotnym, zwane dalej „ubezpieczonymi”,
2) inne, niż ubezpieczeni, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadają-ce miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które spełniają kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2008 r. Nr 115, poz. 7 2 8), co do których nie stwierdzono okoliczności, o której mowa w art. 12 tej usta-wy, na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych,
3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie:
a) które nie ukończyły 18. roku życia, lub
b) posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Pol-skiej, które są w okresie ciąży, porodu lub połogu
– zwane dalej „świadczeniobiorcami”.

PONADTO:
Art. 31.ust. 3 Dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia oraz kobiety w ciąży i w okresie połogu mają prawo do dodatkowych świadczeń zdrowotnych lekarza dentysty oraz materiałów stomatologicznych stosowanych przy udzielaniu tych świad-czeń, zakwalifikowanych jako świadczenia gwarantowane dla tych osób.
4. Świadczenia, o których mowa w ust. 3, są udzielane po przedstawieniu doku-mentu potwierdzającego:
1) wiek – w przypadku dzieci i młodzieży;
2) ciążę lub połóg – w przypadku kobiet.

uzasadnienie napisał:

Wiem, że jest takie prawo, jednak nie jest za bardzo przestrzegane w naszym szpitalu. Co wtedy zrobić, albo jak inaczej można się ubezpieczyć?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zapadajka napisał:
Wiem, że jest takie prawo, jednak nie jest za bardzo przestrzegane w naszym szpitalu. Co wtedy zrobi?
Poinformuj o problemach NFZ. Skarga na świadczeniodawcę.

Powrót