Brakujące dokumenty, a wyrejestrowanie samochodu

• Autor wątku Autor wątku juareztaco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juareztaco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie. Mam nietypową sytuacje: wyjechałem za granicę, a moim autem poruszał się
mój Dziadek. Niestety, przed moim powrotem zmarł. Mam dostęp do tego auta, jednak że jest
stare, zbliża się termin kupna OC, chciałem je zezłomować. Niestety okazuje się że brakuje
dowodu rejestracyjnego. Jak przez mgłe pamiętam że Dziadkowi mogli zabrać dowód - jazda
z jakimś uszkodzeniem. Niestety nie znalazłem też kwitu od Policji, który by potwierdzał zabranie dowodu
i jestem w kropce. Z tego co wiem bez tego kwitu nie mogę wystąpić o potwierdzenie dowodu rejestracyjnego
z którym bym był w stanie już zezłomować, a następnie wyrejestrować auto. Nie mogę też wystąpić o kopie tego
kwitu bo nie wiem czy rzeczywiście zabrano ten dowód, a jeśli tak, to w jakim miejscu, w jakim terminie.

Co mogę w takim wypadku zrobić aby wyrejestrować auto?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Witam serdecznie,

Najlepiej będzie podejść do organu rejestrującego (tam gdzie Pan ma zarejestrowany pojazd) i zapytać, czy dowód jest zatrzymany. To że jest zgubił Pan pokwitowanie to teraz nie ma znaczenia, zawsze może Pan złożyć stosowne oświadczenie że pokwitowanie zostało zagubione (wzór: Oświadczenie karne z artykułu 233 kodeksu karnego | wzór, druk, formularz)

W przypadku gdy jest zatrzymany, z uwagi na to że zgodnie z KPA ma Pan wgląd do dokumentacji pojazdu, może Pan uzyskać kopie dokumentu z akt pojazdu.
- składa Pan wniosek o wydanie kserokopii dowodu rejestracyjnego (jeśli jest zatrzymany)
- wniosek (wzór) Wniosek (podanie) o wydanie kserokopii zatrzymanego dowodu rejestracyjnego | wzór, druk, formularz
+ opłata skarbowa w wysokości 30zł (w przypadku gdy stacja demontażu wymaga uwierzytelnionej kopii dowodu, ale nawet nie ma prawa żądać)

W przypadku gdy dowód jest utraconym:
- składa Pan wniosek o wydanie zaświadczenia potwierdzającego dane zawarte w utraconym dowodzie rejestracyjnym
- wniosek (wzór) - Wzór wniosku o wydanie zaświadczenie potwierdzającego dane zawarte w utraconym dowodzie rejestracyjnym (zaświadczenie o dowodzie rejestracyjnym) | wzór, druk, formularz
+ opłata skarbowa w wysokości 17zł

Powrót