R
robertos
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Zostały wydane dwa postanowienia o nabycie spadku po mojej mamie i tacie. Tata zmarł w 1978 a mama w 1998. Dopiero teraz sprawy zostały przeprowadzone. Mam dwóch braci z których jeden nie daje znaków życia od ponad 20 lat. nie ma go w CBA oraz nie jest uznany za zmarłego. Po tacie dziedziczą ja, moich dwóch braci i moja nieżyjąca mama każde po 1/4, zaś po mojej mamie dziedziczą ja i moich dwóch braci po 1/3 każde.
Pytanie moje brzmi, kto ma zapłacić podatek od spadku? Mojego brata nie ma a mama nie żyje, czy za nich ma ktoś płacić? Wogóle czy ja mam zapłacić dwa razy podatek od nabycia spaku jeśli to jest to samo gospodarstwo rolne (mówię tu o budynku mieszkalnym) a moi rodzice byli małżeństwem i byli właścicielami tego gospodarstwa? Sprawa o dział spadku ma być dopiero przeprowadzona. Co robić?
Pytanie moje brzmi, kto ma zapłacić podatek od spadku? Mojego brata nie ma a mama nie żyje, czy za nich ma ktoś płacić? Wogóle czy ja mam zapłacić dwa razy podatek od nabycia spaku jeśli to jest to samo gospodarstwo rolne (mówię tu o budynku mieszkalnym) a moi rodzice byli małżeństwem i byli właścicielami tego gospodarstwa? Sprawa o dział spadku ma być dopiero przeprowadzona. Co robić?