BTE zawieszenie przez wierzyciela

• Autor wątku Autor wątku o.sta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

o.sta

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam! Jestem opiekunem osoby ubezwłasnowolnionej, otrzymałam Postanowienie o zawieszeniu egzekucyjnym na podst art 820 kpc.Wierzyciel złożył wniosek o zawieszenie postępowania. Co powinnam zrobić,moze ktoś podpowie?

Dodam jeszcze,że kilka rat w niewielkiej kwocie zostało spłaconych z emerytury chorego,bo reszta musiała iść do Domu Pomocy Społecznej. Proszę o radę.

Ostatnia edycja:
czy mogę wystąpić do Sądu z zażaleniem o nadanie klauzuli wykonalności. Nikt nie odbierał korespondencji tak z sdu jak i od komornika jak też nikt nie jest zorientowany o co chodzi. Powiadomiłem komornika tak z przeczucia ustanowieniu mnie opiekunem , otrzymałam to postanowienie od komornika ,że wierzyciel zawiesza egzekucję. Nie chciałabym przeoczyć tych 7 dni od dowiedzenia się o sprawie. Nie wiem czy zażalenie na nadanie klauzuli będzie tutaj własciwe?

od komornika powinnas dowiedziec sie ktory sad wydal nakaz zaplaty oraz sygnature i na jaki adres wyslano

Nie było nakazu zapłaty, tylko BTE wystawione przez bank . Niespłacony debet z karty kredytowej

Ostatnia edycja:
Już teraz wiem, dlaczego komornik zawiesił potrącanie roszczenia ponieważ (bank)wierzyciel sprzedał ten dług firmie windykacyjnej Fundusz Inwestycyjny Zamknięty.Moje pytanie: czy BTE nie powinno być wystawione na ten fundusz,czy nadanie klauzuli wykonalności BTE dla Banku jest skuteczne dla Funduszu?Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić.

BTE jest tylko dla banku,fundusz nie moze dzialac na jego podstawie,zaczna sie telefony i straszenie w koncu sprawa trafi do sadu

Zasadnicze pytanie: kiedy nadano klauzulę na BTE?

Dzięki Amelio za odpowiedz. Klauzulę wykonalności nadano Postanowieniem sądowym z dnia 19 lutego 2015 r.Komornik wszczął egzekucję po czym na wniosek wierzyciela zawiesił postępowanie na podst art 820, ale nadal potrąca kwotę z emerytury chorego.Wiem, że zawieszając postepowanie moze dokonywać potraceń w dalszym ciągu. Otrzymałam zawiadomienie , ze bank przelał wierzytelność na f.inw. Co mogę zrobić w tej sytuacji, czy powiadomić komornika,ze bank sprzedał wierzytelność na rzecz f.inw. czy tak można?

Po przejrzeniu na forum zdecydowałam się wezwać bank do umorzenia egzekucji komorniczej, tym samym komornik nie bedzie mógł dokonywać potraceń. Do komornika skierowałam wniosek o rozliczenie kwot wyegzekwowanych na rzecz banku, powiadamiając jednocześnie komornika,o cesji wierzytelności na fund, inwestycyjny, przesyłając kserokopię zawiadomnienia z banku o cesji.Nie wiem czy tak powinnam?

Tak. I kwoty z depozytu do zwrotu po umorzeniu postępowania egzekucyjnego.
Pamiętaj jednak o opłacie stosunkowej 5%, min. 1/20

Powrót