Budowa altanki i ekipa budowlana

• Autor wątku Autor wątku mentalnymurz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mentalnymurz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jakiś czas temu umówiłem się z pewną firmą że postawią mi altankę (rozumiem że obowiązuje tutaj umowa ustna, bo żadnego pisma nie sporządzaliśmy). Powiedzmy że kwota na jaką się umówiliśmy to było 5k złotych za samą robociznę.
Nie byłem zadowolony z ich pracy ponieważ nie była ona zbyt dokładna, nie przyjeżdżali na robotę codziennie itp. Postanowiłem ich wyprosić i powiedziałem aby wycenili to co do tej pory zrobili, a zrobili jakieś 50% tego co miało być.
Wczoraj miałem telefon od szefa tejże firmy i chce on 4k złotych za wykonaną pracę (w tym jakieś materiały które musieli dokupić, powiedzmy 400zł).
Co mam w takiej sytuacji zrobić? Jest to ewidentne naciąganie, ponieważ wykonali tylko połowę pracy i to niezbyt dobrze, więc nie zasłużyli na taką zapłatę.

Chciałbym jeszcze w związku z tym tematem zapytać o pewne sprawy.
Czy jeśli jest to firma, to muszą mi oni wystawić fakturę VAT lub paragon? Wiem że w praktyce wiele zarejestrowanych, mniejszych firm bierze pieniądze "do łapy" i tyle.
Co jeśli jakaś ekipa nie wystawi faktury ponieważ nie ma zarejestrowanej działalności i żądają kosmicznej kwoty? Czy wtedy na ew. rozprawie sądowej są na przegranej pozycji?

Co jeśli jakaś ekipa nie wystawi faktury ponieważ nie ma zarejestrowanej działalności i żądają kosmicznej kwoty? Czy wtedy na ew. rozprawie sądowej są na przegranej pozycji?
A czemu mają być na "przegranej" pozycji? To Ty powinieneś udowodnić (zgodnie z art. 6 kc), że umówiłeś się z nimi na określone dzieło (budowa altanki), za określoną kwotę oraz fakt, że to oni nie wykonali należycie umowy i skutecznie od niej odstąpiłeś (jeśli uważasz, że wykonywali pracę w sposób wadliwy - 636 kc). Inaczej powołają się na art. 639 kc, a zakres prac wycenią choćby w oparciu o katalogi nakładów roboczych lub podobne projekty.

A jak wyglądała by sprawa należnej im zapłaty w razie gdyby nie stwierdzono wad w wykonanej przez nich połowie pracy? Bo zażądali 80% ceny za 50% wykonanej pracy.

Bez szczegółowej wyceny z ich strony trudno jest dyskutować czy im się należy. Poproś o zestawienie prac, z cenami, a potem skonfrontuj to ze stanem rzeczywistym.

Jeszcze dwa pytania.
Czy na moją prośbę muszą mi oni przekazać takie zestawienie prac?
Czy jeśli mam im zapłacić tyle ile żądają, to mogę najpierw zażądać paragonu/faktury mimo że wcześniej się na to nie umawialiśmy? Rachunek to chyba podstawa dokonania zapłaty. A jeśli szef ekipy mnie już chce naciągać, to niech chociaż zapłaci od tego podatek. O ile się nie mylę to nie ma on podstawy do zażądania większej kwoty do zapłaty z tytułu tego, że zażądałem faktury. Umowa była na daną kwotę, niezależnie czy miał zamiar wystawiać fakturę czy nie.

Czy na moją prośbę muszą mi oni przekazać takie zestawienie prac?
Jakąś podstawę wypadałoby, aby przedstawili chyba, że idziesz w stronę nienależytego wykonania umowy (636 kc). Problem w tym, że robisz to na gębę zamiast pisemnie - dlatego podałem przykład, na podstawie którego, mogliby się bronić.

mentalnymurz napisał:
... to mogę najpierw zażądać paragonu/faktury mimo że wcześniej się na to nie umawialiśmy? ...
Na Twoje żądanie mają obowiązek wystawić pokwitowanie, jeśli żądasz rachunku, musi być rachunek - Art. 462. KC.

Powrót