Budowa domu w lesie

• Autor wątku Autor wątku pablo.it
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablo.it

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich,

Chciałbym się was doradzić. Mam Las - 3ha, którego chciałbym podzielić w części 1ha, a drugą w części 2ha. Na części 1ha chciałbym postawić dom do 70 m²
Czy jest to w ogóle wykonalne ? Przepisy chyba się w tym roku jakoś zmieniły i jest to możliwe, tylko jak tego dokonać, trzeba przekształcać tą część - 1ha, na której będzie dom ?, czy są inne sposoby żeby to jak najszybciej zrobić ?

Z góry dziękuję wszystkim za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Chcesz podzielić - geodeta zrobi mapę z projektem podziału nieruchomości leśnej - musisz dostarczyć pismo w urzędu gminy że w planie jest przeznaczona na las lub pismo z gminy jeśli nie ma planu że nie zostały wydane warunki zabudowy - to do podziału.

Budowa - czy jest plan zagospodarowania lub czy masz warunki zabudowy?

ŁukaszJJ napisał:
Budowa - czy jest plan zagospodarowania lub czy masz warunki zabudowy?
Raczej nie mam,
Mam 3ha lasu, który jest przy drodze asfaltowej i nie wiem w ogóle od czego to wszystko zacząć

Jak jest ustalony MPZP to sprawdź co ci wolno na takiej działce zbudować, jeżeli nie ma MPZP to musisz wystąpić do gminy o warunki zabudowy. Jeżeli to działka leśna, otoczona innymi lasami jest ogromna szansa, że nie masz szans tam niczego legalnie wybudować

Lovor napisał:
Jak jest ustalony MPZP to sprawdź co ci wolno na takiej działce zbudować
Możliwe że jednak jest ustalony MPZP, na tej działce leśnej widnieje 12.RPP więc to oznacza zakaz wszelkiej zabudowy ? Sprawdzam to na mapie mojej gminy lub geoportal

Lovor napisał:
Jeżeli to działka leśna, otoczona innymi lasami jest ogromna szansa, że nie masz szans tam niczego legalnie wybudować
Innych lasów już tam nie ma, natomiast wokół tego lasu są same domy z każdej strony

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale jeden mój znajomy kiedyś wybudował "dom" pod lasem bez MZPZ, ale trochę to trwało, tzn. najpierw zarejestrował dział specjalny produkcji rolnej (z tego co pamiętam - hodowla owiec). Do hodowli potrzebny był "budynek socjalno - gospodarczy", woda, prąd itd. - i tak powstał bydynek gospodarczy +/- 150m2 ;)...
Jeśli las to może jelenie/daniele by się nadały.

Powrót