Budowa na 3 klasie gruntu nie będąc rolnikiem

• Autor wątku Autor wątku ibiszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ibiszek

Użytkownik
Odpowiedzi
140
Witam, błądzę w Internecie, od strony do strony, w gminie raz mówią mi tak, raz tak, zależy na kogo trafię, czuję, że nie są na tyle kompetentni i pewni tego co mówią, dlatego piszę tutaj ten post. Moja sytuacja wygląda tak, Mój dziadek (rolnik) posiada działkę rolną 2800m2, taka tam 20m szeroka i około 140m długa. Ja nie posiadam wykształcenia rolniczego. Chciałbym na tej działce postawić dom jednorodzinny, w tej wiosce nie ma MPZP (obecnie w toku ze względu na przepisy). Do rzeczy, działka jest III klasy, Działka poniżej w tym roku ruszy budowa domu. Poniżej tamtej działki sa dwa kolejne. Powyżej tej działki sąsiad uprawia role a potem wyżej są domy na 2 działkach. Działka ma dostęp drogi publicznej(gminnej). Z prądem i kanalizacja problemu nie ma. Dziadek chciałby przekazać mi działkę jako darowiznę, ale w gminie różnie mi mówią, raz że będę mógł się budować, raz że nie i wiecie jak to jest..

Zgodnie z nowo wprowadzonym przepisem art. 7 ust. 2a ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych, nie wymaga się uzyskania zgody ministra na przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli grunty te spełniają określone warunki 1) co najmniej połowa powierzchni każdej zwartej części gruntu zawiera się w obszarze zwartej zabudowy;
2) położone są w odległości nie większej niż 50 m od granicy najbliższej działki budowlanej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami,
3) położone są w odległości nie większej niż 50 metrów od drogi publicznej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych,
4) ich powierzchnia nie przekracza 0,5 ha, bez względu na to, czy stanowią jedną całość, czy stanowią kilka odrębnych części. (myślę że spełniają warunki co wyżej opisałem).

No i teraz tak, jak to w końcu jest, będę mógł się tam wybudować jeśli dziadek przekaże mi działkę jako darowiznę? Jak zacząć, jak uzyskać warunki zabudowy, czy tą 3 klasę będę musiał odrolnić za zgodą ministra, jakie to są koszta itd.?. Jak wspomniałem wcześniej działka 2800m2, domek 130m2 max. Będę bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi.

Chcesz najprościej? Złóż wniosek o warunki zabudowy i wtedy będziesz wiedział co możesz, czego nie. Co najważniejsze, będziesz miał to na piśmie.

Powrót