Bukmacher vs dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku E30Tomas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

E30Tomas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Po rejestracji na koncie bukmacherskim, wygranych dwóch zakładach i próbie wypłaty prawie potrojonego kapitału zostałem poinformowany o obowiązku "weryfikacji", która polegała na przesłaniu skanów dowodu osobistego....
Na początku zakryłem zdjęcie nr dowodu pesel. Zostawiłem tylko ogólne dane.
Oczywiście weryfikacja przeszła nie poprawnie i wymagany był cały nie zasłonięty dowód... Pomyślałem trudno, wyślę, wypłacę i skasuje dane...
Nie da się skasować nigdzie na stronie. Piszę do supportu jak skasować te dane? "Dane zostaną przechowane przez 5 lat i nie da się ich skasować".

Wydaje mnie się, że według Polskiego prawa mam pełne prawo do zarządzania moimi danymi oraz pełne prawo do "wymuszenia" na nich skasowania tych danych.
Mam rację? Jeżeli tak, to na jaki paragraf powołać się podczas korespondencji mailowej?
Domyślam się, że z samymi czczymi pogróżkami nic nie wskóram, natomiast konkretny paragraf może dla świętego spokoju ich przekona do skasowania tych danych, a jak nie to pójdę wtedy do sądu, tylko muszę wiedzieć z czym i czy w ogóle jest sens iść do sądu.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Z Poważaniem, Tomasz.

Odpowiedź na to pytanie jest zapewne w zaakceptowanym przez użytkownika regulaminie.
W punkcie 27 konkretnie. I nie, nie jest to Polska, bo być nie może :)

Co ma polskie prawo Twoich danych, które z własnej woli przekazałeś jakiejś maltańskiej firmie?

E30Tomas napisał:
... Po rejestracji na koncie bukmacherskim, wygranych dwóch zakładach ...
Przepis prawny:
USTAWA o grach hazardowych
Art. 29a.
2. Zakazane jest uczestniczenie w grach hazardowych urządzanych przez sieć Internet przez podmioty niewykonujące monopolu państwa w tym zakresie, które urządzają gry hazardowe przez sieć Internet bez wymaganego zezwolenia.

Art. 89. 1. Karze pieniężnej podlega:
6) uczestnik gry hazardowej urządzanej bez koncesji, bez zezwolenia lub bez zgłoszenia;

Racja, błędnie założyłem, że zaakceptowałem Polską umowę a nie zagraniczną.... Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź. Niestety pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że nic z tym nie zrobią, albo zbankrutują i te dane przepadną.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich!

Powrót