Buty i rękojmia

• Autor wątku Autor wątku damian.wasilewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian.wasilewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich na początek :)

Ostatnimi czasy zakupiłem sobie parę bardzo ładnych butków w internecie. Buty okazały się wadliwe i czym prędzej je odesłałem informując o tym sklep gdzie je kupiłem. Wymienili mi na nowe, uznając, że miałem rację je reklamując (buty mialy inna wysokość, mialy źle wszyte rzepy, a nawet różniły się kolorem! - co prawda nieznaczne ale przy dobrym oswietleniu bylo to idealnie widać). Kiedy przyszły buty oczywiście je założyłem, żeby sprawdzić czy dobrze leża i czy są z tej samej pary. Na pierwszy rzut oka nie widzialem żadnych wad, jednak gdy wyszedłem na ogródek okazało się, że ponownie przysłano mi wadliwą parę! Tym razem już zadzwoniłem do firmy osobiście mowiąc, że znowu coś z nimi jest nie tak (dokładniej: różniły się wysokościa - choć juz trochę mniej, poza tym znowu miały wadliwie przyszyte rzepy i tym razem nie inny kolor tylko uzyto w nich różnej skóry...). Po czym niezwłocznie zapakowałem do oryginalnego pudełka dołączyłem wszystkie potrzebne dokumenty i odesłałem na ich adres. Po 12 dniach dostałem odpowiedz, że na podstawie:
[cytat:qmiyxm3o]" Zgodnie z Ustawą; z 2 marca 2000 roku "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" klient może zrezygnować z towaru kupionego w naszym sklepie bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki. Jest to możliwe tylko wówczas, gdy towar nie był używany ani nie został w żaden sposób zniszczony. Towary muszą być zwracane w oryginalnym, nienaruszonym opakowaniu. Zwracany towar należy odsyłać razem z otrzymanym wraz z nim paragonem."[/cytat:qmiyxm3o]

Czy mam prawo ubiegać się zwrotu bądź ponownej wymiany powolując się na prawo rękojmy? Slyszałem o niezgodności towaru z umową...

Az sie bebechy wywracaja. Rzadko slyszy sie o sklepie ktory bylby rzetelny i dzialal zawsze w ramach prawa.

Towar zakupiony poza siedziba firmy mozna zwrocic w ciagu 10 dni, bez podawania jakiejkolwiek przyczyny. Towaru mozna uzywac zgodnie z jego przeznaczeniem. Wyszedl Pan w nich na ogrudek? Wydaje mi sie ze jest to normalnie uzytkowanie butow i moze Pan ubiegac sie o naprawe/wymiane butow.

Jednak w swietle art 560 par1 - "Ograniczenie to nie ma zastosowania, jezeli rzecz byla juz wymieniana przez sprzedawce lub naprawiana, chyba ze wady sa nieistotne." Wady sa istotne, buty byly juz wymieniane. Moze Pan ubiegac sie o zwrot pieniedzy. Pewnie nie obejdzie sie bez wizyty u rzeczoznawcy do spraw obuwia... W tym celu prosze skontaktowac sie z inspekcja handlowa. Jezeli chodzi o warszawe to rzeczoznawca ma duzyr w 2, 3 i 4rta srode kazdego miesiaca. Taka opinie nalezy dolaczyc do papierow reklamacyjnych i znow probowac sil. Jezeli dalej nic, to wtedy juz pozostaje sąd polubowny. W tym moze wsprzec pana Urzad Ochrony Konsumenta.

Pozdrawiam

Pozwolę sobie troszkę poprawić kolegę zrz. O rękojmi nie ma co sie rozpisywać bo w tym wypadku nie ma ona zastosowania.

Natomiast ustawa wskazana przez sklep jak najbardziej. Jeśli nie minęło te 10 dni to masz do wyboru albo żądać zwrotu pieniędzy albo wymiany butów na nowe.

Powrót