Buty Nike i ich gwarancja.

• Autor wątku Autor wątku Barth95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barth95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. OD września użytkuję buty marki Nike, za które zapłaciłem 220zł. Lecz po tym czasie użytkowania stało się takie coś http://iv.pl/images/58598676280130836315.jpg Na buty mam niby 24 gwarancji, lecz na stronie której kupiłem Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. piszę że "obuwie posiadające uszkodzenia mechaniczne (otarcie, rozerwanie skóry, naderwanie bądź zadrapanie, oderwanie ozdób, zamka, gumy itp.), oraz powstałe w wyniku braku lub nieprawidłowej konserwacji,". I tutaj mam do Was serdeczne pytanie, jest sens wysyłać na gwarancję te buty? Czy właściciel od razu mi je odeśle? Buty kupiłem za własne zarobione pieniądze i miałem zamiar dwa lata a tu widzę że może nawet roku nie przejdę w nich :/.

Należy złożyć reklamacje z tytułu niezgodności towaru z umową (przepisy ustawy konsumenckiej) i zażądać wymiany butów na nowe. Dla wzmocnienia swojej pozycji warto zdobyć opinię rzeczoznawcy d/s obuwia. Buty wysłać paczką, a reklamacje (+ ewntualnie eksertyzę) wysłać listem poleconym ze ZPO.

A opinię rzeczoznawcy gdzie można wyrobić?
Bez tej opinii nic nie da rady zrobić?

Możesz i bez dołączania opinii, ale z opinią będziesz na silniejszej pozycji.

Nie wiem czy dobrze na foto widzę, ale but nie jest rozklejony tylko rozdarty.
Bez opinii rzeczoznawcy, że wada tkwi w materiale masz raczej marne szanse na uznanie roszczenia.
Od razu przykleją łatkę "uszkodzenie mechaniczne".

Wlasnie ze nie. Bo jest skora, pod skora jakis material, a ta skora jest przyklejona do tej podeszwy. I to juz w drugim bucie sie tak zrobilo, i boje sie ze wszedzie sie tak zrobi. Wiec jest jakas szansa na wymiane lub naprawe?

Powrót