Były pracodawca grozi za umieszczenie stron www w portfolio

• Autor wątku Autor wątku szawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szawel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , mam dosyć niesympatyczną sytuacje z byłym pracodawcą który zagroził mi że jeżeli nie usune z mojego porfolio stron w których tworzeniu brałem udział pozwie mnie do sądu.
Jestem koderem html/css - zajmuje więc luke pomiędzy grafikiem a programistą - przygotowywuje projek graficzny do podpięcia do niego kodu php . Były pracodawca twierdzi że nie mam prawa umieszczać realizacji robionych (przeze mnie) w jego firmie w moim portfolio.

Autorskie prawo osobiste mówi ze :
§
Art. 16.
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu,
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo,
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania,
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności,
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

W umowie-zlecenie jest tylko adnotacja że mam zachować tajemnice firmy dot. inf handlowych, technicznych, technologicznych, organizacyjnych i prawnych.oraz o planowanych i realizowanych inwestycjch.

Czy mam sie czego bać - czy moge umieścić informacje o moim udziale w danym projekcie jeżeli wykonywałem go pracujac w jakiejś agencji.

Ostatnia edycja:
Masz prawo jak najbardziej "przyznawać" się do wszystkich swoich realizacji w portfolio. Wyjątkiem mogą być jakieś specjalne "tajne" realizacje, np. firma jeszcze nie wypuściła/ujawniła produktu, nad którym pracowałeś, chce zachować go w tajemnicy przed konkurencją.

Oczywiście jest jeszcze kwestia tego, w jakiej formie umieszczasz te realizacje w portfolio. Możesz coś napisać na ten temat?

Witam,

po pierwsze uściślijmy:

1. pańskie prace powstały, kiedy pracował Pan dla firmy na umowę zlecenie (lub o dzieło) czy jako pracownik etatowy?

2. jeśli tworzył Pan swoje dzieła na umowach zleceniach bądź o dzieło, to czy zawierały one pisemne przekazanie majątkowych praw autorskich do Pana projektów

3. jeśli tworzył Pan swoje dzieła na umowach zleceniach bądź o dzieło, to czy zawierały one (bądź były jakieś ustalenia ustne), że nie będzie Pan rościł sobie praw do podpisywania prac Pana nazwiskiem i nie będzie Pan mógł mógł umieścić tych prac w swoim portfolio?

Pracowałem na umowe zlecenie - z racji tego że jestem studentem.
Umowa jest "pisana patykiem na kolanie" i nie ma w niej ani słowa o przekazaniu jakichkolwiek praw.
Jedynie kluzula o zachowaniu tajemnicy firmowej - jest tylko adnotacja że mam zachować tajemnice firmy dot. inf handlowych, technicznych, technologicznych, organizacyjnych i prawnych.oraz o planowanych i realizowanych inwestycjch.
Nie naruszam tajemnicy bo realizacje te prawdopodbnie znajdą sie na stronie agencji (póki co strony nie mają),a ja w tekscie postów w któych opisuje realizacje wyszczegulniam co wykonałem.

Podczas dyskusji z wspomnianym pracodawcą naszło mnie jeszcze jedno pytanie - jeżeli nie wykonywałem całosci projektu,czy moge umieśćić zrzut ekranu z działającej strony lub logo jak odnośnik?

Na użycie grafiki, do której nie posiadasz praw czy też znaków firmowych powinieneś mieć zgodę.
Dlatego właśnie pytałem się w jakiej formie Twoje realizacje zostały umieszczone w portfolio.

Dodatkowo: jeżeli pracę wykonywałeś na umowę zlecenie bez przekazania majątkowych praw autorskich, to wszelkie wykonane prace nadal należą do Ciebie.

No to się wytworzyła ciekawa sytuacja...

Wygląda na to, że posiada Pan całość autorskich i majątkowych praw autorskich do stworzonych przez siebie grafik, natomiast firma kupiła de facto od Pana wyłącznie prawa własności do egzemplarzy tych grafik oraz licencję na używanie ich na stronie internetowej (jeśli w umowie nie postanowiono inaczej). Znaczyłoby to, że firma nie może użyć tych grafik bez Pana pozwolenia nigdzie poza stroną (czyli na innych polach eksploatacji), dla której zostały one opracowane. Mało, tego, jeśli nie ustaliliście Państwo, że firma przejmując egzemplarze utworu nie zagwarantowała sobie realizacji prawa zależnego do rozpowszechniania opracowań grafik, to nie może ich również modyfikować (np. layoutu strony) bez Pana zgody. Pan zaś, będąc nosicielem majątkowych praw autorskich, może swoje prace ponownie sprzedać innemu kontrahentowi. Naprawdę ciekawe, zwłaszcza od strony zamawiającego, który, jak się wydaje może mieć znacznie większy problem od pańskiego, albowiem atuty w ręku trzyma Pan... Oczywiście, piszę teoretycznie, nie znając szczegółów Pana umowy... Proszę poczytać sobie ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a lepiej Pan zrozumie te niuanse.
Co do pozostałych spraw, to jak pisał Ripper...

Ja mam podobne pytanie. Tworzę strony www, tyle że od podstaw do samego końca.Tzn. od projektu graficznego do pisania kodu PHP. Jeżeli sprzedaję prawo autorskie do strony, to czy mam prawo do podpisania się na dole (np. Copyright by Firma 2009 | Design by kacpero1094) oraz dodania jej do mojego portfolio?

Witam,

@ kacpero1094Ł
formalnie, to majątkowe prawa autorskie się przekazuje (zawsze w formie pisemnej), zaś osobiste prawa autorskie są niezbywalne i na zawsze pozostają przy Panu. Ponieważ przekazuje Pan majątkowe prawa autorskie to odpowiedni zapis może zrobić ich nowy właściciel (Copyright...).
Co do podpisu jako autor to ma do tego prawo jako z tytułu Art. 16. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, chyba, że w umowie zrzekłby się Pan tego.
Jako autor całości strony może ją pan umieścić w swoim portfolio (choćby na zasadzie cytatu ;) ), choć dla porządku może Pan to wpisać w umowie przeniesienia praw autorskich.

Powrót