Były właściciel nie chce się wyprowadzić.

• Autor wątku Autor wątku FAF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
F

FAF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

nabyłam drogą przetargu dom z właścicielem, który nie chce się wyprowadzić.
Mam pytanie, co ja mogę zrobić? Czy mogę tam wejść i własnoręcznie wynieść wszystkie rzeczy tej osoby na zewnątrz, zamknąć drzwi i już? Czy coś mi za to grozi? A jeśli ona jest zameldowana, to czy może wejść bez mojej zgody? Po zmianie zamków np? Czy muszę wystapić do sądu o eksmisję, a następnie do komornika? Czy komornik musi miec wskazane pomieszczenie tymczasowe i czy może to być np. pokój w hotelu? Czy właściciel hotelu może się nie zgodzić na wpuszczenie takiej osoby? Co ja mam robić?

Czy mogę tam wejść i własnoręcznie wynieść wszystkie rzeczy tej osoby na zewnątrz, zamknąć drzwi i już?
Moim zdaniem potrzebna będzie ingerencja sądu i nakaz eksmisji.

Dzień Dobry

Czy mogę tam wejść i własnoręcznie wynieść wszystkie rzeczy tej osoby na zewnątrz, zamknąć drzwi i już? Czy coś mi za to grozi?

Może Pan wejść i własnoręcznie wynieść rzeczy, o ile ta osoba się zgodzi, bo w innym przypadku naraża się pan na powództwo posesoryjne, a czasami może nawet w gre wejść odpowiedzialność karna. Można to próbować jakoś sprytnie rozgrać - ale odradzam :wink:

A jeśli ona jest zameldowana, to czy może wejść bez mojej zgody? Po zmianie zamków np?

Skoro nie kluczy, to jak wejdzie, cio.... :what:. Pewnie chodzi o to, czy jeżeli sprowadzi policję, wprowadzi tego Pana do mieszkania - wątpie, jeżeli Pan okaże papiery.

Czy muszę wystapić do sądu o eksmisję, a następnie do komornika?

Tak, byłoby najlepiej, gdyż Sąd, a następnie komornik jest tutaj organem właściwym do eksmisji.

Czy komornik musi miec wskazane pomieszczenie tymczasowe i czy może to być np. pokój w hotelu?

Nie musi i nigdy nie ma i napewno nie zgodzi się na pokój w hotelu, chociaż bywają różni komornicy- na ogół żądają wynajęcie pokoju min. 5m2/osoba i to gdzieś na 3 miesiące oraz 750 zł za samą ekmisję. 8)

Czy właściciel hotelu może się nie zgodzić na wpuszczenie takiej osoby? Co ja mam robić?

Wynajmując pokój ani słowa właścicielowi o tym, że za tydzien przyjedzie tutaj komornik z rzeczami tego pana :wink:

[cytat="FAF"]Czy mogę tam wejść i własnoręcznie wynieść wszystkie rzeczy tej osoby na zewnątrz, zamknąć drzwi i już? Czy coś mi za to grozi?[/cytat]
Jeśli Pani sama wyrzuci byłego właściciela , to będzie on mógł złożyć pozew o naruszenie posiadania. Pozostaje droga sądowa.
[cytat="FAF"]Czy muszę wystapić do sądu o eksmisję, a następnie do komornika?[/cytat]
Tak.
[cytat="FAF"]Czy komornik musi miec wskazane pomieszczenie tymczasowe i czy może to być np. pokój w hotelu?[/cytat]
Proszę skorzystać z opcji "Szukaj", hasło: lokal tymczasowy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót