c.d sprawy dowoławczej

• Autor wątku Autor wątku waldi.32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldi.32

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam po raz kolejny.Mam jeszcze jedno pytanko: jak pisałem wcześniej w piątek mam sprawę odnośnie mojego odwołania od wyroku zarządzenia wykonania kary.Proszę o informację:czy w razie utrzymania postanowienia przez sąd na prośbie o odroczenie wykonania kary,mam podać sygnaturę akt i datę z tego właśnie posiedzenia,czy też z tego wcześniejszego - skazującego?I jeszcze jedno,co oznacza określenie "kara bezwzględna", w sensie czy jest jeszcze inny rodzaj owej kary.Proszę o w.w informacje, bo czas nagli.

1) najlepiej podaj obie sygnatury akt,
2) date podaj z tego posiedzenia z piątku.
3) kara bezwzgledna = pobyt w zakładzie karnym
4) a najlepiej znajdz sobie kodeks karny i tam sa wymienione wszystkie rodzaje możliwych kar :)

Czy jeżeli jutro sprawa nic nowego nie wniesie, to wyrok jest od razu prawomocny (mówię o tym z sądu odwoławczego)? Znaczy się ile mam czasu na złożenie pisma w sprawie odroczenia wykonania kary? Do jakiego sądu to kierować skoro odwoławcza jest w sądzie karnym, a zarządzenie poprzednie w II instancji?

Składając wniosek o odroczenie wykonania kary wystarczy podać sygnaturę akt Sądu I instancji który wydał wyrok z którego kara wynika. Wniosek taki składa się zresztą właśnie do Sądu, który wydał wyrok (nie postanowienie w postępowaniu wykonawczym) w I instancji.

Na decyzję Sądu II instancji w przedmiocie zarządzenia wykonania kary zażalenie już nie służy.

O odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności możesz wnioskować do czasu dopóki nie zostaniesz osadzony w ZK (albo AŚ).

Kara bezwzględna to każda kara (nie tylko pozbawienia wolności), której wykonanie nie zostało warunkowo zawieszone.

Sprawa odwoławcza podtrzymała wcześniejszy wyrok.Sędzia podpowiedział mi kilka rozwiązań lecz wiem że nie będzie łatwo.Odwieszono mi pierwszy wyrok,ten o który wnioskowała żona,sędzia zaproponował żeby to żona napisała o uniewinnienie do prezydenta,nie ma takiej opcji bo toczy się między nami wojna domowa.Drugie napisać prośbę o odroczenie wykonania kary (dostałem rok do odsiadki).Myślę, że mam tutaj szansę.Proszę o odpowiedź na dzień dzisiejszy jakie mam szanse na to odroczenie,ile trwa decyzja o odroczeniu (sędzia dał mi około 3 tyg.czasu do otrzymania biletu).Moim jedynym argumentem jest trudna sytuacja finansowa w rodzinie.

waldi.32 napisał:
.Moim jedynym argumentem jest trudna sytuacja finansowa w rodzinie.
w takim razie to bardzo slaby argument jako ,że żona która prtzecież de facto też jest w tej rodzinie i zna sytuację finansową pomimo tego woli być sama i bez twoich pieniędzy niż z tobą i twoimi ewentualnymi zarobkami...

To niestety fakt z tym że w chwili moich wakacji ona nie ma gdzie mieszkać a nie stać jej na utrzymanie ze swojej pensji mieszkania i całej reszty.Przecież łba sobie nie obetnę żeby nie iść siedzieć,bo tylko chyba to teraz jest przeszkodą w odsiadce?

To w takim razie jakie argumenty są mocne dla sądu skoro finanse nic nie znaczą?Czy faktycznie trzeba być inwalidą,żeby nie iść za kraty?
Czy istnieje takie coś jak pisemna opinia z zakładu pracy lub coś podobnego żeby jakoś wzmocnić swoje argumenty?

Powrót