całkowita niezdolność do pracy jaki zasiłek

• Autor wątku Autor wątku dorotamac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotamac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam mam 55lat miesiąc temu miałam wylew jestem całkowicie niezdolna do pracy aby starać się o rentę trzeba mieć przepracowane 5 lat w ciągu 10 lat ja niestety 5 lat przepracowanych mam ale z przerwami często byłam zarejestrowana w pośrodniaku. o jakie zasiłki mogę się starać

zasiłek stały ale czy Pani otrzyma zalezy od dochodów

w zależności od dochodów na członka rodziny? a jaka kwota musi być żeby się starać i gdzie się o taki zasiłek zwrócić pozdrawiam

do Ośrodka Pomocy Społecznej, dochód poniżej 351 zł na osobę w rodzinie

a czy jest jeszcze jakiś inny bo mąż na emerytury 960 zł a jesteśmy we dwoje

może zasiłek pielęgnacyjny a ma Pani ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności?

przepraszam że dopiero piszę ale właśnie otrzymałam orzeczenie w którym mam napisane o umiarkowanej niezdolności byłam w mops-ie powiedzieli że nic mi się nie należy

jeżeli umiarkowany to niepełnosprawność powinna powstac przed 21 r. zycia lub znaczny

Czyli powinnam złożyć odwołanie od decyzji??

z pani postu wynika, ze niepełnosprawność powstała po 21 r. zycia,
może Pani odwołać się od orzeczenia o umiarkowanym stopniu (ale nie mogę ocenić Pani szans na wygraną)

jednym słowem wynika że żadna pomoc finansowa mi się nie należy i nie ma instytucji do której mogę się zwrócić

Proszę spróbować starać się o rentę wyjątkową, którą przyznaje Prezes ZUS w Warszawie. Wniosek należy złożyć w Centrali ZUS w Warszawie lub w swoim ZUSie. Proszę przedstawić swoją sytuację materialną i rodzinną, jak również to, że ze względu na stan zdrowia nie jest możliwe podjęcie jakiejkolwiek pracy. Będzie ciężko, ale może się uda. Życzę powodzenia.

a ile lat ma pani ogólnie przepracowanych i udokumentowanych świadectwem pracy/lata składkowe i bezskładkowe/?

wszystkich lat mam prawie 36 teraz będę pisała do zakładów żeby napisali ile lat w tym jest składkowych a ile bezskładkowych

Masz duże szanse otrzymać rente z ZUS ponieważ jesteś całkowicie niezdolna do pracy i masz wymagany 20 letni okres składkowy i nieskładkowy / piszesz, ze masz 36 lat, pozbieraj wszystkie świadectwa, zaswiadczenia itp./ wystap z wnioskiem do ZUS, powołaj sie na Orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 23 marca 2006r. sygn,akt I UZP/5/05 a tu wrzucam Ci link z treścią tego orzeczenia.http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ipusisp/I-UZP-0005_05.pdf

Jodełka napisał:
Masz duże szanse otrzymać rente z ZUS ponieważ jesteś całkowicie niezdolna do pracy
Ja przeczytałam nie o całkowitej, ale o umiarkowanej niezdolności do pracy.
dorotamac napisał:
właśnie otrzymałam orzeczenie w którym mam napisane o umiarkowanej niezdolności

Nie ma pojęcia umiarkowana niezdolność do pracy! Możemy mieć umiarkowany stopien niepełnosprawności!Dorotamac na wstepie napisała, ze jest całkowicie niezdolna do pracy czyli ma orzeczenie ZUS bo takie orzeczenie moze tylko wydać ZUS - orzeczenie o niepełnosprawności wydaje sie w celach pozarentowych !

Jodełka napisał:
Nie ma pojęcia umiarkowana niezdolność do pracy!.... Dorotamac na wstepie napisała, ze jest całkowicie niezdolna do pracy czyli ma orzeczenie ZUS
Doskonale jest mi znane pojęcie niezdolności a niepełnosprawności.
dorotamac napisał:
jestem całkowicie niezdolna do pracy…otrzymałam orzeczenie w którym mam napisane o umiarkowanej niezdolności
Ja tu nie widzę, że ma orzeczenie ZUS o całkowitej niezdolności do pracy.

Dorotamac na wstepie napisała ze jest calkowicie niezdolna do pracy, czyli myślę, ze ma stosowne orzeczenie z ZUS a jeżeli nie ma i tylko sama tak się ocenia ze względu na obecny swój stan zdrowia to najpierw niech wystapi z wnioskiem o rente do ZUS i poczeka az otrzyma orzeczenie lekarza orzecznika i decyzje ZUS w sprawie renty, gdy otrzyma całkowita niezdolność do pracy ale renty nie, to wtedy może sie odwołać i powołac sie na uchwałę SN !

tak oceniałam swój stan zdrowia ale na komisji uznali umiarkowany stopień niepełnosprawności

Powrót