CBS świadek-prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku ania00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Pisze bo potrzebuje pomocy. Otoz przyszedl sobie do mnie list polecony do domu, że mam się wstawic jako swiadek do CBS...a najlepsze jest to ze nawet nie mam pojecia w jakiej sprawie. Po drugie od 2 lat nie mieszkam w Polsce bo wyjechalam zaraz po skonczeniu studiow. Czlowiek sobie prowadzi spokojne zycie, nie majac nigdy do czynienia z prawem, a tu nagle przychodzi sobie list do ciebie do domu, ktory doprowadza ciebie do stresow i nerwow, ja ogolnie o CBS to slyszalam tylko w mediach i w zyciu by mi nawet nie przyszlo do glowy ze moje nazwisko sie tam znajdzie. Jestem zla i zdenerwowana, bo najlepsze jest to ze naprawde nie wiem o co chodzi :( i co teraz mam sobie od tak zabukowac bilet za nie wiadomo ile kasy bo bilety niestety teraz sa drogie i przyleciec do PL bo oni sobie tego życzą...jestem ogolnie wrakiem czlowieka przez to, zreszta moi rodzice rowniez,bo nigdy nie bylismy w takiej sytuacji...nawet nie wiem jak mam sie tam zachowac,bo to jest moje pierwszy raz w zyciu przesluchanie...Czy CBS moze mi zwrocic koszta za bilet? nie wiem co mam robic.prosze pomozcie mi.

Aniu00 - przede wszystkim spokojnie, bez nerwów.
Centralne Biuro Śledcze jest taką samą jednostką Policji, jak każdy Komisariat czy Komenda Rejonowa czy Miejska. Ot, może ta jednostka jest trochę bardziej medialna, i zajmuje się większymi sprawami - i to wszystko.
CBŚ bardzo często zajmuje się starymi sprawami - sprzed kilku, kilkunastu lat - i być może to jest przyczyną dla której Jesteś wzywana. Absolutnie nie masz się czego denerwować - przecież Masz wyraźnie zaznaczone w wezwaniu, że Jesteś wzywana jako świadek - może (zaznaczam że tylko może) chodzi o jakiegoś człowieka którego znasz, a który jest teraz w zainteresowaniu organów ścigania, może ktoś z Twoich znajomych podał że Jesteś świadkiem jakiegoś zdarzenia, może kiedyś Byłaś pokrzywdzoną w jakiejś sprawie, a CBŚ teraz tą sprawę podjął bo ma związek z inną sprawą. SPOKOJNIE.

W Twojej sytuacji, zaproponowalbym aby ktoś z Twoich rodziców zgłosił się jak najszybciej do policjanta z CBŚ do którego jest to wezwanie, i wyjaśnił Twoją sytuację. Być może rodzic musiałby zostać przesłuchany na tą okoliczność, tj. że córka przebywa tu i tu, przyjeżdża do Polski wtedy i wtedy, etc. Może to w Twojej sprawie wystarczy, i policjanci poczekają aż przyjedziesz do kraju.
CBŚ - tak zresztą jak i każda inna jednostka Policji, Prokuratury czy Sądu nie zwraca za przejazdy międzynarodowe. Zwrot przysługuje jedynie za bilety krajowe - np mieszkasz w miejscowości X a masz się stawić do miejscowości Y - wowczas możesz wnosić o zwrot kosztów.

A na razie powtórzę - spokojnie. :ok:

Niezależnie od pomysłu magnatexa proponuję napisać do CBŚ wniosek o przesłuchanie Cię w kraju Twojego obecnego zamieszkania.

[cytat="kadi":1xsaoxd4]Niezależnie od pomysłu magnatexa proponuję napisać do CBŚ wniosek o przesłuchanie Cię w kraju Twojego obecnego zamieszkania.[/cytat:1xsaoxd4]

W kwestii drobnego sprostowania - wniosek ten i tak będzie musiał zostać przeslany do Prokuratury nadzoującej postępowania, aby ta Prokuratura - w ramach pomocy prawnej - wystąpiła do własciwych władz w kraju gdzie przebywa Ania - o przesluchanie.
Tak więc można od policjanta prowadzącego sprawę uzyskac informację, jaka Prokuratura i a jaką sygnaturą prowadzi postępowanie, i bezpośrednio do Prokuratury zlożyć taki wniosek.
Oczywiście - rozwiązanie podane przez Kadiego, również jest możliwe do wykonania.
Pozdrawiam

Nie wiem czy oni się zgodzą na przesłuchanie mnie tu na miejscu...i tez nie jestem pewna czy udzielą jakichkolwiek informacji moim rodzicom...wszystko zależy od policjanta czy jest wporządku czy nie :(

Aniu00 - skąd ten pesymizm u Ciebie?
Informacja, która to jednostka Prokuratury i za jaką sygnaturą prowadzi śledztwo w sprawie w której Masz być przesłuchana, nie jest informacją tajną czy nawet zastrzeżoną, i generalnie każdy może taką informację uzyskać. Podając te dane policjant nie podaje żadnych bliższych danych dotyczących sprawy, bo sygnatura to nic innego jak oznaczenie liczba porządkowa w książce. Z tej liczby nie wynika czego sprawa dotyczy, przeciw komu jest prowadzona - totalnie NIC.
Tak samo jak nic nie wynika z Liczby dziennika jednostki Policji, czy rejestru Śledztw i Dochodzeń.

Na to czy Prokurator zgodzi się na wystąpienie o pomoc prawną dotyczącą przesłuchania Ciebie, nikt poza Prokuratorem wplywu nie ma. Jeśli Cię to pocieszy, to coraz częściej Prokuratorzy występują o pomoc prawną międzynarodową, ale jak będzie w Twoim przypadku - szczerze nie mam pojęcia.
Na pewno nie masz się czym denerwować, wiec głowa do góry.

PS. Może też być tak, że Prokurator i CBŚ zdecydują się wstrzymać z przesluchaniem do Twoich odwiedzin w kraju (oczywiście pod warunkiem że Przyjeżdżasz do Polski co jakiś czas).

Na razie nie Masz najmniejszych podstaw do denerwowania się.
Pozdrawiam

Jeżeli występujesz w sprawie w roli świadka to po lojalnym poinformowaniu organu prowadzącego postępowanie, że przebywasz za granicą, wskazaniu adresu kontaktowego i oświadczeniu że za granicą chcesz zeznawać lub ewentualnie w kraju ale w terminie dla Ciebie dogodnym, nie będzie podstaw by sprowadzać Cię do kraju przymusowo. Prowadzący sprawę będa musieli albo poczekać albo podjąć czynności w celu przesłuchania Cię za granicą.

Powrót