CCC - reklamacja obuwia i "wymóg" sprzedawcy o oryginalną FV

• Autor wątku Autor wątku joaaanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joaaanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,

mam problem związany z reklamacją obuwia zakupionego w CCC. Sandały popękały w ciągu 9 dni od daty zakupu. 10-tego dnia byłam w sklepie złożyć reklamacje, na dowód czego przedstawiłam ksero faktury (niestety nie posiadam oryginału, ponieważ obuwie zakupione było na firmę i to już w księgowości przepadło). W sklepie zostałam poinformowana, że do przyjęcia reklamacji ksero wystarczy, jednak w momencie otrzymania decyzji MUSZĘ im oddać oryginał faktury (bo jak to sam określił: nie może być tak, że oni przyjmą buty bez oryginału, ponieważ nawet jeśli dadzą mi nowe takie same to kod towaru będzie inny - w sumie to nawet nie wiem co mnie to obchodzi, ale okej, nie chciałam się z nim przegadywać).
Jutro jadę odebrać decyzję a tej faktury nie mam. Wiem, że on nie ma racji, ale bez większego przepychania słownego, jakich argumentów użyć, żeby odebrać tą moją reklamację?
Druga sprawa to to, że zaznaczyłam, że chciałabym wymienić buty na nowe(albo zwrot gotówki). Uświadomił mnie, że jeśli przyznana zostanie wymiana na nowe i jeśli mam uraz do tych butów, skoro tak szybko się popsuły, to mogę wybrać inne, które są na sklepie. Ale czy to jest okej? Co jeśli mam uraz, a inne mi nie pasują? Mogę prosić o zwrot gotówki? Czy tylko wtedy, gdy nie mogą mi wymienić tych butów na takie same?

Z góry dzięki za pomoc :-)

Żądanie dostarczenia oryginału faktury vat nie ma podstaw prawnych. Na potrzeby złożenia reklamacji wystarczające jest podanie danych z faktury (jej numeru, daty wystawienia), ewentualnie można dołączyć kserokopię oryginału faktury.

Bardzo dziękuję :)

Nawet jeżeli w toku reklamacji zostaną wydane inne buty (inny model, kod produktu, itp.) sklep ma wystawić korektę do pierwotnej faktury i wystawić nową fakturę. Klient nie może oddać oryginału, który został już zaksięgowany!! Jakaś totalną głupotę Ci przekazali.

Cześć,

dostałam właśnie skan opinii tych butów ze sklepu i czytam to jak jakaś brednię, ponieważ wmawiają mi, że niewłaściwie dobrałam obuwie - z czym się nie zgodzę.

Niestety nie mam zdjęć tych butów. Chodzi o sandały, których paski materiału popękały, wyrobiły się (po 9 dniach od chwili zakupu) w zewnętrznej i wewnętrznej części cholewki, tak jakbym stała na palcach, czyli w tym miejscu zgięcia stopy.

I to raczej trochę śmieszne, że stopa była tak duża, że po włożeniu na but popękały akurat tam. Nie były rozerwane po bokach itp. tylko popękane od naturalnego ułożenia stopy podczas chodzenia.

Załącznik z opinią.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

1. Jak poradzić sobie z odwołaniem tej bezsensownej decyzji?
2. Czy sprawdzanie rozkładu naprężeń to naprawdę mój interes podczas zakupu, wogóle o co tu chodzi?
3. Poza tym ja reklamowałam to, że materiał popękał na górze stopy(a nie po bokach), a nie to, że mam odkształcenia, buty też dopasowują się do stopy, chyba, że ktoś kupi kajaki za duże :-/
4. Jak to jest z tą opinią rzeczoznawcy? Decyzją sprzedającego? Bo póki co to jest opinia od nie wiadomo kogo. Tak się to robi? (Sorry za pytanie ale dawno nic nie reklamowałam).

Będę Wam bardzo wdzięczna za odrobinę pomocy.
Pozdrawiam!

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Właśnie zadzwoniłam do salonu, mówiąc, że chciałabym się odwołać od tej decyzji. Pani uznała, że mogę dokonać odwołania, JEDNAK butów mi nie wyda, bo jeśli mi je odda to muszę podpisać się pod tym, że zgadzam się z ich decyzją A JEŚLI zgadzam się z decyzją (która jest wyżej w załączniku) to nie mogę za chwilę przyjść i się od niej odwoływać.

Ten sklep to jakiś paradoks.

Mógłby ktoś zerknąć na tą decyzję?
Bardzo dziękuję za pomoc! :-)

W tej sytuacji buty odbierasz, zanosisz do znalezionego przez siebie rzeczoznawcy i jeśli jego opinia będzie dla Ciebie korzystna to załączasz ją do kolejnej reklamacji. Nie odwołania tylko reklamacji.

Powrót