Celowe pominięcie spadkobiercy.

• Autor wątku Autor wątku Insomnia85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Insomnia85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo,
Znalazłam się w dosyć skomplikowanej sytuacji, mam nadzieję, że ktoś z Państwa zechce się pochylić nad moim problemem i cokolwiek poradzi.
Urodziłam się w 1985 roku jako nieślubne dziecko, owoc relacji pozamałżeńskiej mojego ojca. Jestem jedynym dzieckiem mojego ojca. Z małżeństwa ze swoją żoną nie posiadali dzieci. W 1989 roku na podstawie ugody sądowej ojciec uznał mnie za swoją córkę i zaczął płacić alimenty. Jednak poprzez niedopatrzenie w Sądzie, wzmianka o uznaniu mnie przez ojca za swoje dziecko nie została naniesiona w moim akcie urodzenia, o czym nie miałam pojęcia do niedawna. Na początku 2020 roku dotarły do mnie plotki o prawdopodobnej śmierci mojego ojca. Wszystkie moje próby kontaktu nie przyniosły rezultatu. W USC zostałam poinformowana, że nie mam prawa do informacji na temat ojca, ponieważ w świetle prawa jestem dla niego obcą osobą.
Aby uzyskać te informacje, musiałam odszukać w archiwach sądowych sygnaturę akt sprawy o uznanie ojcostwa (nie znałam nawet roku w którym odbyła się ta sprawa), uzyskać odpis ugody sądowej z 1989 roku, oraz dostarczyć ten odpis do USC celem naniesienia wzmianki. Ze względu również na sytuację z epidemią wszystkie te czynności przedłużyły się w czasie. W marcu 2021 roku udało mi się w końcu uzyskać akt zgonu mojego ojca. Okazało sie, że zmarł we wrześniu 2019 roku. Do chwili obecnej nie otrzymałam żadnej informacji na temat śmierci ojca od jego żony, mimo iż zna moje dane kontaktowe.
Na podstawie danych z aktu zgonu znalazłam w rejestrze spadkowym informację o sporządzonym akcie poświadczenia dziedziczenia po moim ojcu w listopadzie 2019 roku.
Po wizycie w kancelarii notarialnej otrzymałam wypis aktu poświadczenia dziedziczenia z którego wynika, że po moim ojcu dziedziczą:
w 1/2 części jego żona, oraz
w 1/2 części jego siostra
Ja jako córka zostałam zupełnie pominięta. Żona mojego ojca z premedytacją zataiła informację o moim istnieniu.
Złożyłam do Sądu wniosek o uchylenie aktu poświadczenia dziedziczenia z 2019 r, o uznanie mnie jako spadkobiercy 1/2 części majątku ojca, oraz o ujawnienie miejsca pochówku mojego ojca.
I teraz mam pytanie co jeszcze powinnam zrobić w takiej sytuacji?
1. Czy powinnam złożyć do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa? Wiem, że takie zatajenie celowe jest karalne.
2. Co jeśli odziedziczona bezpodstawnie część majątku została już sprzedana lub przekazana w darowiźnie? Czy mam jakąkolwiek szansę, aby moją część odzyskać? I w ogóle w jaki sposób mogę się dowiedzieć co było przedmiotem dziedziczenia? Jestem kompletnym laikiem w kwestiach prawa. Bardzo proszę o pomoc i dobre rady. Z góry dziękuję.

Insomnia85 napisał:
Złożyłam do Sądu wniosek o uchylenie aktu poświadczenia dziedziczenia z 2019 r, o uznanie mnie jako spadkobiercy 1/2 części majątku ojca, oraz o ujawnienie miejsca pochówku mojego ojca.
I teraz mam pytanie co jeszcze powinnam zrobić w takiej sytuacji?
1. Czy powinnam złożyć do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa? Wiem, że takie zatajenie celowe jest karalne.
Twoje postępowanie jest właściwe w zakresie złożonego wniosku.
Co do prokuratury, to możesz takie zawiadomienie złożyć, choć myślę, ze jeśli faktycznie żona ojca świadomie zataiła Twoje istnienie, to Sąd z urzędu złoży zawiadomienie do prokuratury.

Insomnia85 napisał:
w jaki sposób mogę się dowiedzieć co było przedmiotem dziedziczenia?
Myślę, że zasadnym byłoby złożenie wniosku o zabezpieczenie spadku wraz z wnioskiem o spis inwentarza.
Insomnia85 napisał:
Jestem kompletnym laikiem w kwestiach prawa.
W tej sytuacji zasadnym wydaje się ustanowienie profesjonalnego pełnomocnika w osobie radcy prawnego lub adwokata, który zadba o właściwe postępowanie w sprawie, w tym w zakresie ewentualnego wniosku o zabezpieczenie.

Serdeczne dzięki za odpowiedź.
Niestety opłaty jakie musiałabym ponieść za pomoc radcy prawnego są dla mnie nie do przeskoczenia. Będę próbowała sama przez to wszystko przebrnąć.
W jakim momencie powinnam złożyć wniosek o zabezpieczenie spadku oraz spis inwentarza? Czy mogę już na tym etapie?

Powrót