celowe przesłanie wirusa

• Autor wątku Autor wątku tercja1@vp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tercja1@vp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Który paragraf mówi o celowym uszkodzeniu sprzętu (np.komputera) na skutek celowego, z premedytacją przesłania linku do strony, która powoduje przesłanie groźnego wirusa. Może prościej opiszę moją sytuację tak: Dawny znajomy przesłał mi na Facebooku jakiegoś linka z dopiskiem: "Mam dla Ciebie niespodziankę"; po czym po otwarciu jakiejś strony prawie momentalnie zawiesił sie cały system na laptopie i wyświetliła się informacja, że system został zainfekowany (wszystko po angielsku) oraz informacja o zainfekowaniu przez trojana. Osoba, która przesłała mi "niespodziankę" zrobiła to celowo; co z tym fantem zrobić, jest na to paragraf, bo chcę coś z tym zrobić

tercja1@vp.pl napisał:
Który paragraf mówi o celowym uszkodzeniu sprzętu (np.komputera) na skutek celowego, z premedytacją przesłania linku do strony, która powoduje przesłanie groźnego wirusa. Może prościej opiszę moją sytuację tak: Dawny znajomy przesłał mi na Facebooku jakiegoś linka z dopiskiem: "Mam dla Ciebie niespodziankę"; po czym po otwarciu jakiejś strony prawie momentalnie zawiesił sie cały system na laptopie i wyświetliła się informacja, że system został zainfekowany (wszystko po angielsku) oraz informacja o zainfekowaniu przez trojana. Osoba, która przesłała mi "niespodziankę" zrobiła to celowo; co z tym fantem zrobić, jest na to paragraf, bo chcę coś z tym zrobić

Albo Twój znajomy miał wirusa, który używa jego konta i danych,rozsyłając się po wszystkich znajomych właśnie w takich linkach.
Przykłady są różne :
Facebook zawirusowany! - Informacje w Interia360.pl - wiadomości, dziennikarstwo obywatelskie
•• Facebook: wirusy w reklamach
Wirusy z Facebooka - Prywatność w sieci, praca przez Internet i zarabianie na blogu like a geek
Naprawa Komputera- porady, triki, pomoc ? Facebook Wirus- uwaga na “…this is without doubt the sexiest video ever! :P :P :P

Czyli celowe nie było.
Lekcja na przyszłość- nie klikać we wszystkie linki, jakie dostajemy od znajomych, zwłaszcza tych, co się dawno nie odzywali...

I używać dobrego firewalla lub zmienić system

Oj dzieci
A gdzie program antywirusowy
no gdzie
rozumiem zdziera pamięć ale jest konieczny
kiedy wirus zeżarł mi raz cały system musiałem go instalować od począntku mam antywirusa
Awast i jest ok
Oj dzieci

Avast ;) Firefox poprawia błędy, polecam.

I tak najskuteczniejszym antywirem jest ludzki rozsądek
P.S. Najskuteczniejsze w winzgrozie jest narzędzie zwane Sandboxie - oddziela system od przeglądarki; Nawet Avast i FF nie gwarantują bezpieczeństwa na 100%

Dziękuję za te wszystkie porady, na razie nie wiem. gdzie udać sie z moim laptopem, cały system "siadł", nie da się go ruszyć, totalnie zatrojanowany, ech, święta na karku, z kasą cienko, a tu taki pech; ile kosztuje taka instalacja nowego systemu , może ktoś sie orientuje

Hmmm, bierzesz płytkę, uruchamiasz z niej kompa i przed pół godziny klikasz "Dalej".

Trojan to pryszczyk ... format i ponowna instalacja załatwi sprawę.

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
Trojan to pryszczyk ... format i ponowna instalacja załatwi sprawę.

albo recovery jeśli to gotowiec z funkcją odzyskania,ale dane pójdą do nieba;]
Proponuje ściągnąć gdzieś linuxa live (ubuntu albu kubuntu) i uruchomić z niego kompa.
Zgrać dane wszystkie na inny dysk zewnętrzny/pendrive'a i dopiero wtedy robić format lub recovery.

Jeżeli jest recovery to mimo wszystko warto wykonać format
na partycji systemowej ... oczywiście partycje z danymi, a tym bardziej,
z plikami przywracania systemu, należy zostawić w spokoju.

Co nie zmienia faktu, że Trojan to pryszczyk :)

mam ten sam problem ponieważ też dostałem taka wiadomość... najbardziej zdziwiło mnie to że mój oryginalny antywirus Panda 2010 nie dał rady i zainfekowało mi całego notbooka ;/ . Co więcej wszedłem do brata na komputer otworzyłem facebooka i ochrona antywirusa się wyłączyła oraz przy stracie systemu wyskakuje że coś jest nietak z antywirusem .

Powrót