Cena jednostkowa

• Autor wątku Autor wątku MartaMMM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MartaMMM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Czy na fakturze VAT jest obowiązek umieszczania ceny jednostkowej? Po opłaceniu zajęć dodatkowych dziecka poprosiłam o fakturę, która potrzebna jest mi do refundacji tych zajęć przez fundację (córka jest pod jej opieką). Na fakturze nie ma ceny jednostkowej za zajęcia, a jedynie wskazanie, że cena jest za sztukę. Gdzie np. w miesiącu są 4 zajęcia, po 50 zł za jedne. Na fakturze zaś jest jedną sztuka, cena 200 zł. Fundacja nie przyjmuje takiej faktury. Na co mogę się powołać, aby faktura została skorygowana?
Pozdrawiam

Faktura jest dokumentem finansowo-podatkowym, nie umową. Powinna odzwierciedlać przebieg zdarzenia gospodarczego na tyle dokładnie aby móc na tej podstawie dokonać oceny jego dla celów podatkowych (VAT, PIT, CIT). W praktyce szczególnie w odniesieniu do usług zapisy ogólne są powszechne. W firmach stosuje się zasadę, że osoba odpowiedzialna za wydatek robi tzw. opis faktury (co, po co, dlaczego itd.) aby księgowość umiała zaklasyfikować wydatek. W tym przypadku prawidłowość zależy od umowy sposobu rozliczania czyli czy kupiłaś pakiet zajęć za 200 zł czy kupowałaś pojedyncze zajęcia po 50 zł. A może płacisz 200 zł „abonamentu” w ramach którego możesz skorzystać z 4 dni zajęć? W pierwszym i trzecim przypadku prawidłowa jest faktura na 200 zł w drugim należałoby wystawić zależne od tego jak był dokonywany zakup albo 4 faktury po 50 zł albo jedną ze wskazaniem że zakupiono 4 szt zajęć po 50 zł na łączną kwotę 200 zł. Niemniej obie formy są prawidłowe bo czynią zadość wymogom podatkowym (cena ostateczna 200 zł) i wskazują zajęcia jako zdarzenie gosp. Moim zdaniem, na podstawie tego co piszesz nie możesz żądać zmiany treści faktury ale możesz negocjować. Możesz też poprosić o umowę albo o oświadczenie do faktury co szczegółowo było przedmiotem sprzedaży. Ale to czy dostaniesz to dobra wola sprzedawcy. Podobnie jak to co fundacja uznaje albo nie.

Powrót