cena na aukcji internetowej

• Autor wątku Autor wątku fabi1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fabi1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mam pytanie odnośnie aukcji internetowej. O ile się nie mylę aukcja internetowa jest traktowana według prawa jako umowa kupna sprzedaży i tutaj pojawia się moje pytanie. Aukcja jest wystawiona od 1zł bez ceny minimalnej ale w opisie aukcji jest napisane, że cena wywoławcza wynosi kilka tysięcy złotych. Chciałbym się dowiedzieć jaką cenę będę musiał zapłacić po wygraniu aukcji, czy będzie to kwota do której ja licytowałem przedmiot czy też cenę wywoławczą która wynosi kilka tysięcy złotych?

z góry dziękuję za odpowiedź

Cena wywoławcza to najniższa cena za jaką sprzedawca chce towar sprzedać, nieustawienie ceny minimalnej jest zapewne przeoczeniem, jednak sporo jest taka informacja w opisie, to jest to cena minimalna towaru.

Pozdrawiam :cool:

no tak ale aukcja nie posiada ceny minimalnej więc jeśli wylicytują ją przykładowo za 10 000zł a wpisana w opisie aukcji cena wywoławcza to 15 000zł będę musiał zapłacić te 15 000 a nie 10 000zł?? a co jeśli wylicytuję za kwotę 20 000zł wtedy brana jest pod uwagę cena wywoławcza czy cena za jaką kupiłem przedmiot?

Cena wywoławcza to najniższa cena jakiej oczekuje sprzedawca = cena minimalna.

nie sprzedam < cena wywoławcza > sprzedam
0 ------------------ 10 000 PLN --------------->

I jeszcze jedno pytanie, bo allegro jako że w aukcji nie ma ceny minimalnej będzie uważało że przedmiot został sprzedany i naliczy sobie prowizje itp. a ja jako kupujący i osoba która wygra aukcje chcę kupić ten przedmiot za taką cenę jaka będzie przy zakończeniu aukcji, więc sprzedający będzie musiał pokryć koszty związane ze sprzedażą czyli prowizja itp? i czy przypadkiem w takiej sytuacji prawo nie stoi po stronie kupującego? Bo wydaje mi się że w tym przypadku doszło do umowy kupna-sprzedaży a więc stałem się właścicielem przedmiotu i jeżeli pójdę do sądu nie mam szans na wygranie takiej sprawy?

Wiesz jaka jest cena minimalna - poniżej jakiej ceny sprzedawca nie ma zamiaru wydać towaru?

Powrót