cena przy towarze inna niż cena przy kasie

• Autor wątku Autor wątku luk@s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luk@s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Już kilka razy zdarzyło mi się w supermarketach, że cena przy towarze była inna niż przy kasie. Zawsze cena przy kasie była wyższa od ceny na półce(tzn. prawie zawsze bo raz zdarzyło mi się odwrotnie :D ). Nie orientuje się w prawie konsumenta(co jest błędem) ale słyszałem gdzieś, że sklep musi sprzedać towar po takiej cenie jaka jest podana przy towarze.

Czy to prawda? jeżeli tak to poproszę dokładny artykuł.

Wynika to z przepisów o ofercie. Zob. art. 66-70 kodeksu cywilnego.

[cytat="kadi":2k6dyc4o]Wynika to z przepisów o ofercie. Zob. art. 66-70 kodeksu cywilnego.[/cytat:2k6dyc4o]
a dokładnie? Mi te przepisy dużo nie mówią :d

wskazano ci numery ,artykułów...wskazano akt prawny , dostęp do internetu masz - więc wystukaj w google KC i znajdź w nim te artykuły... - chyba nie jest to takie trudne...?

Co do zasady określony towar wystawiony w sklepie do sprzedaży z konkretną ceną stanowi ofertę w rozumieniu kodeksu cywilnego która - co do zasady - jest wiąząca dla sprzedawcy. Przyjęcie takiej oferty - nawet w spopsób dorozumiany (np. włożenie towaru do koszyka - zob. art. 60 k.c.) stanowi przyjęcie oferty i zawarcie umowy zgodnej z warunkami określonymi w ofercie. A skoro przyjęcie oferty powoduje zawarcie umowy to można żądać wykonania tej umowy przeza drugą stronę właśnie w postaci zgodnej z ofertą.

Powrót