Cenega - Przekładanie patcha do gry, bez podawaniap przyczyny

• Autor wątku Autor wątku castus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

castus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,

Chodzi o grę Divinity 2: Ego Draconis na PC. Poniżej opiszę mój przypadek:
Kupiłem tą grę jak tylko wyszła za 90 zł. Po zainstalowaniu, okazało się, że strasznie tnie, po prostu nie da się grać. Myślałem, że to mój sprzęt, ale ten mam dobry. Zacząłem szukać informacji w Internecie i okazało się, że Cenega wzięła od Larian Studios złą wersję gry, właśnie z takim zachowaniem jakie opisuję wyżej - straszne cięcie gry.
Dowiedziałem się potem, że Cenega o tym wie, że zdaje sobie z tego sprawę. Wyjściem z sytuacji jest patch, który poprawi tą dolegliwość. I tutaj pojawia się problem:
Miał być wydany w styczniu. Wszyscy gracze na niego czekali, ale Cenega pod koniec stycznia przesunęła datą na luty. Od tamtej pory tak jest co miesiąc, gdy zbliża się jego koniec, przesuwana jest data na następny miesiąc. Można to zaobserwować w tabeli patchy Tabela patchy - Cenega Poland Sp. z o.o. Teraz jest tam kwiecień 2010, ale jestem bardziej niż pewien, że jak będzie zbliżał się koniec kwietnia, zostanie tam wpisany maj 2010.
Moja cierpliwość już się dawno wyczerpała. Dobija mnie jeszcze jeden fakt. Jak tylko wyszła, gra kosztowała 90 zł i za tyle ją kupiłem. Z opisanych przeze mnie wyżej powodów nie byłem w stanie w nią grać. Obecnie kosztuje ona 39 zł. Czuję się oszukany, ponieważ kupiłem produkt, z którego nie mogłem kompletnie korzystać a teraz jest on 50 zł tańszy.

Pisałem do nich parę razy, zero odzewu, albo odpowiedź w stylu: "Z powodów technicznych, data została przełożona ....". Cenega kompletnie "ma gdzieś" graczy, którzy podobnie jak ja czują się oszukani.

Czy prawnie jest jakaś szansa, na jakiekolwiek zadośćuczynienie? Czy ja mogę sprowadzić sprawę na drogę sądową lub w jakikolwiek inny sposób pozwać Cenega za takie traktowanie klienta?

Pozdrawiam
Krzysztof Romanowski

Jedyne co mi przychodzi do głowy to jako towar niezgodny z umową... jeśli oczywiście, wada jest w samej grze.
W dziale konsumenckim masz przyklejony Poradnik Konsumencki.

No tak, wada jest w samej grze. Już od kupna jest nie do używania. Dzięki poczytam o tym.

Powrót