Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Mam pytanie czy publikacja ofert staży jaką posiada dany PUP w centralnej bazie ofert przez PUP jest obowiązkowa, oczywiście jeżeli nie ma wskazanego kandydata we wniosku o staż.
Tak jak i wolny rynek pracy....Pracodawca, dla którego dobro jego firmy jest dobrem priorytetowym zawsze będzie wolał przyjąć do pracy czy na staż osobę rekomendowaną albo, z którą miał już do czynienia niż zupełnie świeżą z tzw. wolnego naboru... Dlatego wolnych ofert pracy i stażu jest coraz mniej, bo pracodawcy zanim zgłoszą wolne miejsce pracy poszukują kandydatów na własną rękę. Niestety, takie realia.
CBOP jest narzędziem informatycznym zarządzanym przez MPiPS, a oferty udostępniane są na zasadzie automatycznego transferu ofert wprowadzonych do systemu danego PUP, do którego wgląd ma ministerstwo. Zatem zamieszczenie oferty na CBOP nie zależy od "kliknięcia" pracownika w danym PUP, ale od transferu danych z systemu (nie jestem informatykiem i nie jestem w stanie wyjaśnić tego w sposób bardziej zrozumiały).
Biorąc natomiast pod uwagę, że atrakcyjne oferty pracy czy stażu rozchodzą się jak "świeże bułeczki", a czas znalezienia oferty ma znaczenie, to jednak polecam tradycyjną metodę: poszukiwania ofert poprzez konkretny PUP.
Merfinek napisał:
A jak jest z pieniędzmi na staże i inne formy aktywizacji. Odmrozili pieniądze z funduszu pracy ?