X
xfemale
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam wszystkich na tym forum.
Pragnę poruszyć kwestię tzw. domniemanej zgody w przypadku pobrania organów do przeszczepu od człowieka, który uległ wypadkowi/ chorobie. Dotyczy on również mnie, na co nie wyraziłam nigdy świadomej zgody.
Temat niestandardowy, ale dotyczący pogwałcenia wielu praw, w tym:

Pragnę poruszyć kwestię tzw. domniemanej zgody w przypadku pobrania organów do przeszczepu od człowieka, który uległ wypadkowi/ chorobie. Dotyczy on również mnie, na co nie wyraziłam nigdy świadomej zgody.
Temat niestandardowy, ale dotyczący pogwałcenia wielu praw, w tym:
- Konstytucja RP – art. 38 i 30 (ochrona życia i godności człowieka, autonomia jednostki)
- Europejska Konwencja Praw Człowieka – art. 2 (prawo do życia), art. 8 (prawo do życia prywatnego i integralności cielesnej)
- Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych (ICCPR) – art. 6 i 14 (ochrona życia i prawo do skutecznych środków odwoławczych)
- Kodeks Norymberski (1947) – zakaz eksperymentów medycznych i ingerencji w ciało bez świadomej zgody
- Konwencja o prawach człowieka i biomedycynie (Konwencja Oviedo), art. 5 – wymóg dobrowolnej i świadomej zgody na wszelkie procedury medyczne
- Deklaracja Helsińska Światowego Stowarzyszenia Medycznego – obowiązek świadomej zgody pacjenta
- RODO (GDPR), art. 6 i 7 – przetwarzanie danych wymaga świadomej zgody
- Europejska Karta Praw Pacjenta – prawo do informacji i decyzji o własnym ciele.
- Bezprawne naruszenie mojej suwerenności i pełnej autonomii, poprzez wpisanie mnie do jakiejkolwiek bazy potencjalnych dawców organów bez mojej świadomej, dobrowolnej zgody.
- Bezprawne naruszenie mojego prawa do życia i integralności cielesnej, poprzez tworzenie procedur, które mogły doprowadzić do pobrania moich organów wbrew mojej woli, co stanowi rażące naruszenie mojego prawa do życia i absolutną ingerencję w ciało człowieka.
- Pogwałcenie Kodeksu Norymberskiego (1947), który jednoznacznie stwierdza, że żadna osoba nie może być traktowana jako materiał eksperymentalny ani poddawana procedurom medycznym bez świadomej, dobrowolnej zgody.
- Tworzenie fikcyjnej osoby prawnej/fizycznej, umożliwiającej obchodzenie moich niezbywalnych praw jako człowieka, w tym prawa do decydowania o własnym ciele i życiu.
- Bezprawne nakazanie „wycofania się” z rejestru dawców organów, którego nigdy nie ustanowiłam ani nie wyraziłam zgody, co jest jawnym pogwałceniem zasady dobrowolności.
- Utrzymywanie i przetwarzanie moich danych osobowych w rejestrze dawców organów bez mojej zgody, co stanowi rażące naruszenie moich praw człowieka i konstytucyjnego prawa do ochrony życia i godności.
- Ukrycie informacji o wpisie do Centralnego Rejestru Sprzeciwów, który istnieje od 1 listopada 1996 r., wobec mnie i innych obywateli. Nigdy nie zostałam o tym bezpośrednio poinformowana, dowiedziałam się o tym dopiero przypadkowo. Fakt ten jest działaniem konspiracyjnym i ukrytym, w sytuacji gdy ogromna liczba ludzi pozostaje w pełnej niewiedzy, co stanowi spisek przeciwko życiu ludzkiemu.