Cesja długu z bte a komornik

• Autor wątku Autor wątku katekate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katekate

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie. Mam prośbę o doradzenie, co powinnam zrobić w następującej sytuacji, którą postaram się krótko, ale zrozumiale wyjaśnić.

Tata ma zajęcie komornicze na emeryturze. Wiele tytułów egzekucyjnych z różnych podstaw. Jedną z nich jest kredyt z banku, wnioskując po numerze z roku 2001. Do ok. maja zeszłego roku komornik ściągał pieniądze i część przekazywał temu bankowi na podst. tytułu egz.

W listopadzie przyszło pismo od komornika, że egzekucja z tego tytułu zostaje umorzona, ponieważ bank połączył się z innym i nie dostarczył klauzuli wykonalności na ten nowy podmiot w terminie. Chyba nie nastąpiła żadna reakcja taty na to pismo.

W styczniu dostaliśmy od tego połączonego banku informację, że jest taka a taka należność i że żądają spłaty, a w razie jej braku dokonają cesji długu. Wysłane zostało od nas pismo z kserem postanowienia komornika o umorzeniu. Nie możemy pozwolić sobie na spłatę prawie 5tys. zł, mając pozostałe zajęcie komornicze. Prosiliśmy o kontakt wierzyciela z komornikiem, bo to wydawałoby się logiczne.

Bank nic nie zrobił sobie z pisma i dalej straszy cesją, która - już sama nie wiem - czy wywoła wobec taty jakieś poważne konsekwencje? Czy bank ma prawo ścigać nas za tą należność, której prowadzoną egzekucję komorniczą sam sobie przechlapał z własnego zaniedbania? Czy należałoby podjąć teraz jakieś kroki?

Czy nowy wierzyciel nie powinien zwrócić się do sądu po nową klauzulę wykonalności i skierować ją do komornika w celu powrotu do egzekucji? Bo co nas to interesuje, że oni sobie przeoczyli termin, tak naprawdę.

Studiuję prawo, ale oczywiście zamiast takich życiowych rzeczy ja muszę trzaskać ochronę środowiska...

Inny podmiot niż bank nie może prowadzić egzekucji na podstawie BTE, więc nabywca wierzytelności będzie musiał wystąpić z nowym pozwem, celem uzyskania klauzuli wykonalności, i od tego momentu można zacząć działania procesowe pozwanego

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na żadnym z pism nie było pouczenia o ewentualnych środkach, które nam przysługują, więc wolałam zapytać, żeby nie przegapić terminów, które z dużym prawdopodobieństwem byłyby zawite. ;) Czekam więc na rozwój wydarzeń. Pozdrawiam.

Ja mam pytanie związane z tematem cesji na podmiot inny niż bank i egzekucja komorniczą.
Mianowice komornik prowadzi egzekucje. W trakcie tej egzekucji bank sprzedaje wierzytelność funduszowi sekurytyzacyjnemu.
Kiedy Komornik powinien zakończyć postępowanie egzekucyjne i jak liczyć termin przedawnienia.

Przecież po cesji komornik nie mógł już prowadzić egzekucji na rzecz banku z BTE a tym bardziej na rzecz nowego wierzyciela, który nie jest bankiem i z BTE nie może korzystać.

Jeśli zatem komornik powiedzmy umorzy ja rok po cesji to bieg przedawnienia liczy się od tego umorzenia?
Na jakiej podstawie komornik powinien umorzyć egzekucje?

Komornik nie ma szklanej kuli i jak mu bank nie oświadczy, że zbył wierzytelność, to może w ogóle o tym nie wiedzieć. Podstawa jest obojętna, ważne że musi. Dłużnik może też o to wnioskować podpierając się dokumetnami doręczonymi przez cesjonariusza.

Jeśli chcesz poczytać polecam uchwałę SNu dotyczącą kwestii kontynuwacji postępowania egzekucyjnego po zmianie wierzyciela. Warto poszukać i poczytać.

Pozostaje jeszcze kwestia liczenia terminu przedawnienia, co jest niezwykle istotne.
Mianowicie:
02.11.2007r. Bank przelewa wierzytelnosc na Fundusz.
(komornik jest o tej cesji informowany -jest jednym z adresatów )
27.12.2007. przychodzi pismo od komornika: WESLUCHANIE WIERZYCIELA I DLUZNIKA PRZED ZAWIESZENIEM LUB UMORZENIEM POSTEPOWANIA W TRYPIE ART.827 KPC. (obrazek). Proszę zwrócić na fragment: "....w terminie 7 dni..."
24.04.2008r. przychodzi pismo od komornika umorzeniu postępowania względem

http://imageshack.us/photo/my-images/443/qpur.png/

Ostatnia edycja:
Podstawy do umorzenia istniały już w dacie cesji wierzytelności, więc uważam, że termin przedawnienia rozpoczął bieg ponownie od tej daty (plus ew. termin na uprawomocnienie się orzeczenia).

Na dzień dzisiejszy, czy to 2008, czy 2007 rok, to nie ma znaczenia, bo i tak termin upłynął.

Rozumiem, że pozwu do dnia dzisiejszego nie złożono.

Oczywiście przedawnienie jest, ale wpis w bik zostanie.

Właśnie ma ogromne znaczenie bo fundusz przysyła wezwanie do ugody przed sadem (dokładnie w maju 2011 roku). Pozwu fundusz nigdy nie złożył. Przy wezwaniu do próby ugodowej jako dowód wierzytelności załącza wyciąg z ksiąg funduszu.
I teraz:
jeśli liczyć to od cesji to jest przedawnione.
jeśli jednak od ostatniego pisma od komornika z 2008 to nie jest
Fundusz ZAKLADA ze przedawnienie biegnie od ostatniego pisma od komornika, a ja chce się dowiedzieć czy może robić takie założenie?

Ostatnia edycja:
1. kwestia ew. podważenia zawezwania do próby ugodowej, co w nim było, jak wiadomo z setek orzeczeń zawezwanie musi dotyczyć konkretnej wierzytelności, czy sam wyciąg z ksiąg funduszu wystarczy - na dzień dzisiejszy jest to wątpliwe;

2. tak jak zacząłem na stronach snu jest wyszukiwarka, poszukaj i przeczytaj uchwałę wraz z uzasadniem dotyczącą tego, co ma zrobić komornik w przypadku następstwa prawnego.

http://www.sn.pl/sprawy/SiteAssets/Lists/Zagadnienia_prawne/EditForm/III-CZP-0043_12.pdf

Witam.
Mam podobny problem. BZ WBK (jako następca prawny Kredyt Bank) prowadzi egzekucję na podstawie BTE, choć w KW nadal widnieje do dziś Kredyt Bank.
W listopadzie 2015r. sprzedali wierzytelność do PROKURY. Do dziś nie ma zmiany w KW, BZ WBK nie umorzył postępowania i twierdzi, ze do chwili zmiany w księgach może tak robić.
Naczytałam się wiele i już sama nie wiem. Non stop pisze pisma-wnioski, podkreślając że zlożę powództwo opozycyjne, jednak oni nic sobie z tego nie robią.

Pomóżcie mi. Co mogę jeszcze zrobić. Ledwo zostaje mi na przeżycie. Mieszkam katem u rodziców, bo jestem po rozwodzie i wychowuję sama 8 letnią córkę.

Powrót