Cesja praw, reklamacja, zawiłości formalne

• Autor wątku Autor wątku Arthass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arthass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry
Kupiłem od użytkownika allegro (prywatnej osoby) używaną kartę graficzną. Użytkownik przesłał mi skan oryginalnej faktury zakupu (na fakturze były 3 sztuki tych kart, więc zostawił sobie w razie reklamacji pozostałych) i cesję praw reklamacyjnych oraz gwarancyjnych do tej jednej sztuki.
Na fakturze klientem jest firma. Karta przestała działać i teraz chcę ją odesłać na reklamację. Na jakie prawa reklamacyjne mam się powoływać? Te dotyczące umów firma-firma czy firma-osoba prywatna?

Korzystasz z uprawnień przelanych na Ciebie przez sprzedawcę - znajdziesz je w art. 556 i nast. kc

Otrzymałem następującą odpowiedź:
Witam.

Skoro kupił Pan kartę od osoby prywatnej, a karta była zakupiona u nas na działalność gospodarczą. To ta osoba musiała odkupić ją od tej firmy. W takim razie osoba od której Pan nabył kartę odpowiada za jej wady zgodnie z kodeksem cywilnym z tytułu rękojmi, czyli rok czasu odpowiedzialności. My nie jesteśmy stroną w umowie sprzedaży między Panem a tą osobą. Nasza odpowiedzialność z tytułu rękojmi wobec pierwotnego nabywcy (firmy) wygasła w marcu tego roku.

U nas może Pan zareklamować warunkowo kartę w ramach gwarancji producenta, gdzie pośredniczymy tylko w wysyłce do jego serwisu.

Teraz zadaje sobie pytanie: Czy można dokonać cesji praw reklamacyjnych z firmy na osobę prywatną? Czy jeżeli kupuję coś od firmy to automatycznie nabywam wobec niej praw reklamacyjnych? Chyba tak. A co w takim wypadku, kiedy przedmiot sprzedała osoba prywatna i przesłała mi skan oryginalnej faktury zakupu na firmę. Czy w takim razie ta faktura nic nie znaczy, ponieważ teoretycznie osoba ta najpierw musiała odkupić od firmy kartę, żeby sprzedać ją prywatnie?

Arthass napisał:
Czy jeżeli kupuję coś od firmy to automatycznie nabywam wobec niej praw reklamacyjnych?
Tak
Arthass napisał:
A co w takim wypadku, kiedy przedmiot sprzedała osoba prywatna i przesłała mi skan oryginalnej faktury zakupu na firmę
Masz dowód sprzedaży, prawo własności, uprawnienia z rękojmi, a także gwarancji - jeśli jest na okaziciela. Jeśli jest imienna potrzebny jest jeszcze przelew uprawnień z gwarancji (tzw. umowa cesji).
Podobnie można przelać na Ciebie uprawnienia z rękojmi wobec firmy, od której dokonano pierwotnie zakupu.

Powrót