Cesja prawna do odszkodowania - holowanie auta

• Autor wątku Autor wątku Mateusz Tokarski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz Tokarski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

firma która holowała mi auto przedstawiła mi poniżej załączony dokument cesji prawa do wierzytelności. Chodzi tutaj o przeniesienie tylko i wyłącznie prawa do odszkodowanie za holowanie auta. Czy ta umowa którą umieszczam nie może zostać wykorzystana do ściągnięcia również odszkodowania za naprawę auta? To znaczy czy zapisy, które w niej się znajdują w szczególności w paragrafie §1 są wystarczające i bezpieczne(żeby po prostu nie było że później firma od holu będzie rościła sobie prawo do całego odszkodowania)?

Moim zdaniem paragraf §1 ustęp 1 jest niedostatecznie precyzyjny.
"1. Przysługuje mu wierzytelność względem , zwanym dalej DŁUŻNIKIEM."

proszę o rady, ew. jak powinni edytować tą umowę. Niestety nie miałem nigdy z takimi rzeczami styczności i obawiam się podpisywać, czegoś czego nie do końca rozumiem.

pozdrawiam
Mateusz Tokarski

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
bez sensu jest ta umowa, nie musisz cedować na nich wierzytelności możesz sam im zapłacić pobrać fakturę i wnioskować o zwrot z polisy sprawcy.

co do punkt 1. tam wpisuje się właściciela pojazd który figuruje jako właściciel pojazdu.

idąc dale w umowie jest wpisane co im cedujesz:
CEDENTOWI w szczególności przysługuje odszkodowanie z tytułu uzasadnionych kosztów zabezpieczenia pojazdu Cedenta po wypadku, w tym kosztów: holowania pojazdu, parkingu strzeżonego, wynajmu pojazdu zastępczego.

Na koniec powiem że firma jest zobowiązania wydać tobie fakturę za usługę którą wykonała na twoją rzecz, cesja wierzytelności nie zwalnia ich z tego.

Powrót