Cesja wierzytelności a postępowanie egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku Trewor Z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Trewor Z

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam,

mam pytanie:
Jaki jest skutek cesji wierzytelności w toku postępowania egzekucyjnego i jaki to ma wpływ na dokonane przez komornika zajęcia np. samochodu?

Znalazłem sprzeczne ze sobą poglądy.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

to zależy na jakiej podstawie jest prowadzona egzekucja. jesli na rzecz banku na podst. BTE to postępowanie będzie umorzone.
jeśli jest nakaz zapłaty, to postępowanie będzie zawieszone do czasu uzyskania klauzuli wykonalności na cesionariusza

Witam,

Postępowanie jest prowadzone na podstawie wyroku sądowego z klauzulą wykonalności.

Zastanawiam się tylko czy podczas zawieszenie postępowania egzekucyjnego nie dojdzie do uchylenia zajęć.
Doczytałem, że Sądy wydaja postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego a to wiąże się z uchyleniem zajęć w przypadku zmiany wierzyciela. Trzeba otrzymać klauzulę na nowego wierzyciela a następnie wszcząć nowe postępowanie egzekucyjne.

Pozdrawiam

Witam,

Czy może dojść do uchylenia zajęć?
Jest na to jakaś podstawa prawna?
Obawiam się że dłużnik może to wykorzystać i wnieść o uchylenie zajęć i potem sprzedać ruchomości.

Pozdrawiam

witam,

Samochód, nie pamiętam czy czasem nie jest zajęte mieszkanie.

Pozdrawiam

mieszkanie na kółkach, że należy do ruchomości?

#2 wyjaśnia chyba. najlepiej jakby się jeszcze llawyer wypowiedział

jerry23 napisał:
mieszkanie na kółkach, że należy do ruchomości?

#2 wyjaśnia chyba. najlepiej jakby się jeszcze llawyer wypowiedział

Nie nie jest to camper :)

Zajęty jest samochód oraz mieszkanie -już sprawdziłem

Kwestia tylko czy dłużnik może coś kombinować.

Pozdrawiam

Trewor Z napisał:
Zajęty jest samochód oraz mieszkanie -już sprawdziłem
Kwestia tylko czy dłużnik może coś kombinować.
jeśli tylko wierzyciel przypilnuje spraw, to nie ma praktycznie szansy by coś wykombinować
Robilee napisał:
Jeśli dłużnik sprzeda cokolwiek, to będzie odpowiadał karnie (300 kk).
nie sprzeda jeśli zajęte, jak chodzi o mieszkanie czy samochód. jeśli nie byłoby zajęte (np. po umorzeniu post. egzek.) to trochę tutaj wśród forumowiczów moc art 300 kk jest przeceniana. naprawdę znam różne postanowienia prokuratorskie, gdzie wierzyciel myślał iż w prokuraturze to będzie formalność, a tymczasem...

uzasadnienia umorzeń miały wspólny mianownik: nie można jednoznacznie określić czy sprzedaż części majątku (niezajętego wtedy) miała wpływ na niewypłacalność i bezskuteczność egzekucji, gdyż ta nie została umorzona na skutek bezskuteczności będącej bezpośrednim następstwem dokonanych czynności

jerry23 napisał:
to trochę tutaj wśród forumowiczów moc art 300 kk jest przeceniana.
Nie chodzi o przecenianie. Tutejsi forumowicze zdają sobie sprawę, że żyją w niedziałającym państwie, więc nadzieje na właściwe przeprowadzenie postępowania przez prokuraturę są ograniczone, co nie znaczy, że nie należy próbować.

Robilee napisał:
co nie znaczy, że nie należy próbować.
a owszem, jak najbardziej racja :) tyle że nie należy wiele sobie obiecywac, by się ewentualnie nie rozczarować

Nie można zabezpieczyć majątku dłużnika przed uzyskaniem klauzuli wykonalności ?

Witam,

Czyli nowy wierzyciel powinien szybko złożyć wniosek do Sądu o klauzulę wykonalności na niego, załączając umowę cesji. Po otrzymaniu, szybciutko do Komornika info o zmianie wierzyciela z wnioskiem o zajęcie ruchomości i nieruchomości.

Pozdrawiam

To jest dość ciekawe zagadnienie
Nie ulega wątpliwości , że na rzecz nabywcy wierzytelności objętej tytułem egzekucyjnym konieczne jest nadanie klauzuli wykonalności na rzecz cesjonariusza, jeżeli do przeniesienia wierzytelności (przelewu) doszło już po wszczęciu postępowania egzekucyjnego przez cedenta, ujawnionego w tytule jako wierzyciel ( kwestię tę rozstrzygał już Sąd Najwyższy III CZP 4/09 i III CZP 63/04 ).

W mojej ocenie brak jest podstaw prawnych do umorzenia takiego postępowania egzekucyjnego, jeżeli "nowy" wierzyciel doręczy tytuł z klauzulą nadaną na niego i złoży stosowny wniosek o kontynuowanie postępowania egzekucyjnego.
Faktycznie zdarzają się takie orzeczenia, że Sąd umarzał w takim przypadku postępowanie egzekucyjne powołując się na art. 824§1 pkt. 2 kpc, co nie znajduje żadnego uzasadnienia albowiem brak zdolności sądowej nie dotyka żadnego z uczestników postępowania egzekucyjnego, ani wzgląd na przedmiot egzekucji lub osobę dłużnika nie czynią egzekucji niedopuszczalną ( SN III CZP 43/12 ).

Odnosząc się co do zawieszenia takiego postępowania egzekucyjnego to nie spotkałem się jeszcze z zawieszeniem w takiej sytuacji ( jeżeli to faktycznie ma miejsce to na podstawie jakiego artykułu komornik zawiesza? )

Ja to widzę w ten sposób, ale chętnie poczytam jeśli ktoś ma na taką sytuację inny pogląd.

Jeżeli doszło do cesji wierzytelności w trakcie postępowania egzekucyjnego, to jak powinien zachować się komornik w chwili pozyskania o tym informacji, jeżeli o tym fakcie poinformował go 1) dłużnik, 2) wierzyciel pierwotny, 3) wierzyciel wtórny ?

Kontynuować postępowanie. Zmiany podmiotowe w postępowaniu egzekucyjnym należy uznać za niedopuszczalne (wyjątek egzekucja z nieruchomości ale ja się z tym poglądem nie zgadzam).

Aktualnie ustawodawca postanowił odciążyć sędziów od potrzebnej lub nie analizy przejścią uprawnień i przerzucił "zabawę" na komornika. KPC (od dziś):

Art. 804.1. W razie przejścia egzekwowanego uprawnienia na inną osobę po wszczęciu postępowania egzekucyjnego osoba ta może wstąpić do postępowania na miejsce wierzyciela za jego zgodą, o ile przejście będzie wykazane dokumentem urzędowym lub dokumentem prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym.

Kiedyś już tak było. Potem SN zmienił zdanie i nie było a teraz znowu jest.

Ostatnia edycja:
Powrót