To jest dość ciekawe zagadnienie
Nie ulega wątpliwości , że na rzecz nabywcy wierzytelności objętej tytułem egzekucyjnym konieczne jest nadanie klauzuli wykonalności na rzecz cesjonariusza, jeżeli do przeniesienia wierzytelności (przelewu) doszło już po wszczęciu postępowania egzekucyjnego przez cedenta, ujawnionego w tytule jako wierzyciel ( kwestię tę rozstrzygał już Sąd Najwyższy III CZP 4/09 i III CZP 63/04 ).
W mojej ocenie brak jest podstaw prawnych do umorzenia takiego postępowania egzekucyjnego, jeżeli "nowy" wierzyciel doręczy tytuł z klauzulą nadaną na niego i złoży stosowny wniosek o kontynuowanie postępowania egzekucyjnego.
Faktycznie zdarzają się takie orzeczenia, że Sąd umarzał w takim przypadku postępowanie egzekucyjne powołując się na art. 824§1 pkt. 2 kpc, co nie znajduje żadnego uzasadnienia albowiem brak zdolności sądowej nie dotyka żadnego z uczestników postępowania egzekucyjnego, ani wzgląd na przedmiot egzekucji lub osobę dłużnika nie czynią egzekucji niedopuszczalną ( SN III CZP 43/12 ).
Odnosząc się co do zawieszenia takiego postępowania egzekucyjnego to nie spotkałem się jeszcze z zawieszeniem w takiej sytuacji ( jeżeli to faktycznie ma miejsce to na podstawie jakiego artykułu komornik zawiesza? )
Ja to widzę w ten sposób, ale chętnie poczytam jeśli ktoś ma na taką sytuację inny pogląd.