Cesja wierzytelności bez powiadamiania dłużnika

• Autor wątku Autor wątku fallout
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fallout

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

firma świadcząca usługi mojej firmie dokonała 14.06 cesji wierzytelności. Nie powiadomiła mnie o tym fakcie tylko kilkakrotnie wysłała wezwania do zapłaty: 17.06, 26.06 i 3.07
27.06 spłaciłem połowę zadłużenia, a 28.06 dostałem wezwanie do zapłaty z firmy windykacyjnej wraz załączoną cesją. Spłaciłem zadłużenie w całości nowemu wierzycielowi. Skontaktowałem się z poprzednim wierzycielem w sprawie zwrotu wpłaty dokonanej po cesji i dostałem wymijającą odpowiedź, że:

- tak długo czekali na zapłatę, że nie powinienem ich poganiać w sprawie zwrotu pieniędzy
- nie sprzedali długu, tylko przekazali do windykacji firmie zewnętrznej
- oddadzą pieniądze w stosownym czasie
od tej pory kontakt się urwał

Prosiłbym o wskazanie, co zrobić aby odzyskać pieniądze raczej wcześniej niż później.

Dzięki

FO

i to wszystko co mogę zrobić?

Nie, no możesz pozwać firmę windykacyjną o zwrot drugiej połowy która była nadpłacona.

czyli zgodne z prawem jest wysyłanie wezwań do zapłaty należności, która została scedowana? Nie jest to jakiś punkt zaczepienia do wywarcia nacisku?

A może oni są wierzycielami solidarnymi?

Czy jeśli są wierzycielami solidarnymi, to czy zgodne z prawem jest wysyłanie kolejnych wezwań do zapłaty już po spłacie całego zadłużenia? Wczoraj dostałem kolejne wezwanie do zapłaty

Powrót