A
Andrus_1
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 478
W 2006r. dokonałem cesji wierzytelności ( przelew powierniczy-nieodpłatnie ) przypadających mi od dłużnika ( niezapłacone faktury ) na rzecz firmy konsultingowo-finansowej, która miała tę należność potrącić w ramach kompensaty. Do potrącenia jednak nie doszło, następnie cesjonariusz uzyskał "na siebie" nakaz zapłaty p-ko mojemu dłużnikowi i prowadził czynności windykacyjne, które zakończyły się egzekucją komorniczą, niestety nieskuteczną.
Obecnie okazało się, że egzekucja po kilku latach została wznowiona i firma konsultingo-finansowa odzyskała kasę, jednak mnie o tym nie poinformowali.
W cesji jest zapis, że w przypadku odzyskania należności otrzymują prowizję natomiast mnie zwracają pozostałą część kapitału.
Czy moje roszczenie do cesjonariusza uległo obecnie przedawnieniu, które przepisy będą tutaj miały zastosowanie?
Obecnie okazało się, że egzekucja po kilku latach została wznowiona i firma konsultingo-finansowa odzyskała kasę, jednak mnie o tym nie poinformowali.
W cesji jest zapis, że w przypadku odzyskania należności otrzymują prowizję natomiast mnie zwracają pozostałą część kapitału.
Czy moje roszczenie do cesjonariusza uległo obecnie przedawnieniu, które przepisy będą tutaj miały zastosowanie?