Chcę dokonać niemożliwego!

• Autor wątku Autor wątku Elblążanin!
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elblążanin!

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Jestem Elblążaninem z krwi i kości i szczerze powiem, że źle mi jest. Jedną z rzeczy, którą chciałbym zrobić dla mojego miasta jest naprawienie błędu popełnionego w 1999 roku. Nie mogę patrzeć na to, jak olsztyn kolokwialnie "wysysa" wszystko co cenne z Elbląga. Wiem, że przywrócenie województwa elbląskiego jest niemożliwe, ale moim celem jest chociażby utworzenie w Elblągu drugiej stolicy woj. warmińsko-mazurskiego (tak jak jest w woj. lubuskim i kujawsko-pomorskim). Moje pytanie jest następujące:
Od czego warto by było zacząć? Ktoś zna się na tych tematach?
Bardzo proszę o pomoc. :)

Każde województwo ma tylko jedną stolicę. W tych dwóch województwach po prostu sejmiki mają siedziby w innych miastach. To w praktyce nic nie zmienia, bo co niby ma zmienić takie rozwiązanie dla Elbląga i Elblążan?

Widzę, że nie tylko bydgosko-toruński grajdołek ma wesoło.

Każde województwo ma tylko jedną stolicę.

Powiedz to w Toruniu, Zielonej Górze, Bydgoszczy, Gorzowie Wielkopolskim :D

Nie powiem, nie mam za dużo zębów :rolleyes:
A tak na serio to nie rozumiem takich sporów i konfliktów. Każde miasto ma swoją specyfikę i nic nie zmienia czy jest stolicą województwa czy powiatu. Ani od tego nie przbywya przedsiębiorców, ani komunikacja lepiej nie jeździ, ani życie nie jest tańsze itp. Rozumiem, że chodzi o prestiż, ale walka jaką trzeba by stoczyć o wprowadzenie takich zmian nie jest tego warta :)

Powrót