Chcę kupić dom od dziadka, czy ktoś może po dziadka śmierci upomnieć się o jego część

• Autor wątku Autor wątku tomek1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek1974

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Chciałbym odkupić dom mojego dziadka, tyle że są tu pewne komplikacje i nie bardzo wiem jak tą sprawę rozwiązać.Dziadek ma trzech synów.Jednym z nich jest mój ojciec.Kiedy żyła jeszcze babcia oboje spisali testament w którym wyznaczony jest spadkobierca-czyli osoba która została przy życiu-w tym przypadku dziadek.Ostatnimi czasy dziadek przepisał dom na wujka, a w zasadzie swoją połowę ponieważ o tą pozostałą część po babci mogą się ponoc upominać pozostali dwaj synowie.Jednak sytuacja zdrowotna wujka wyklucza go jako spadkobiercę.Chciałbym odkupić dom od mojego dziadka a wujkom zapłacić aby zrzekli się praw do domu po śmierci dziadka.Zastanawiam się czy trzeba by jakoś prawnie anulować moc testamentu czy może wystarczą podpisane u notariusza akty zrzeczenia się majątku przez wujków po śmierci dziadka?Kolejna sprawa to fakt że chciałbym żeby dziadek sprzedał mi dom za życia.Czy w związku z taką sytuacją po jego śmierci (właścicielem będę przecież ja) jego synowie mogą upominać się o swoją część?

Opisał Pan sytuację w bardzo niejasny sposób.
Otóz prosze zacząć od początku i trzymać się faktów.
Czy dom był wspólną własnością babci i dziadka?
Ile i jakich dzieci mieli (wspólne - każdego z nich z osobna)?
Jakiej treści testamenty zostały spisane?
Czy po smierci babci przeprowadzono postępowanie spadkowe i jeżeli tak, to kto co odziedziczył?
Co oznacza twierdzenie, ze "ostatnimi czasy [dziadek] przepisał dom na wujka"?

Tak dom był wspólną własnością dziadka i babci.Oboje za życia spisali testament w którym napisali że część domu zmarłej osoby staje się własnością pozostałej przy życiu a po śmierci obojga dom staje się własnością mojego kuzyna(ich wnuka).Babcia zmarła 9 lat temu.Z tego co się orientuję to nie było żadnych spraw spadkowych. Z uwagi na brak zainteresowania dziadkami przez ich wnuka(kuzyna) dziadek postanowił zmienić treść testamentu pół roku temu i przepisał swoją część majątku jednemu z trzech synów.Wujek jednak zachorował a ja zaproponowałem dziadkowi spłatę wszystkich trzech braci w zamian za sprzedanie mi domu.
Dziadek z babcią mieli tylko trzech synów razem.

Powrót