Chcę odzyskać mamę !!!

• Autor wątku Autor wątku Joline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joline

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam !

Jestem POLKĄ i mieszkam w Polsce. Moja mama jest NIEMKĄ i mieszka w Niemczech. Niestety została przeniesiona przez mojego brata do domu Opieki, a ja bym chciała ją stamtąd zabrać. Nie wiem jak mam to zrobić i nie wiem w jaki sposób mogłabym ją zabrać, ponieważ mam barierę językową. Mama ma 82 lata i od roku czasu przebywa właśnie w miejscu, jakim jest DOM OPIEKI. Pracownicy są uświadomieni o tym, że posiada rodzinę w Polsce (w tym także własne dzieci), ale nikt("opiekunki i lekarze") nie był w stanie ze mną rozmawiać, ani poważnie traktować tego, żeby moja matka przeprowadziła się do mnie.
Chciałabym za wszelką cenę sprowadzić do Polski swojego rodzica. Do tego pojawia się drugi, istotny problem, związany z zanikaniem pamięci mojej mamy. Nie potrafi ona sama zadecydować, w którym miejscu chciałaby pozostać.
Czy jest jakaś możliwość, nawet z udziałem sądu, żebym odzyskała ją?

PILNIE PROSZĘ O ODPOWIEDŹ i z góry dziękuję.
HENIA.

Prosze Pani,za zadna cene nie zabierałabym własnej matki Niemki do Polski, a przeniosłabym się do mojej mamy do Niemiec. Jeśli Pani mama jest Niemka, to moze sie Pani starac o obywatelstwo- czy pani o tym pomyslala, jaki rok urodzenia Pani posiada?. Poza tym jesli jest w Domu Opieki....jak sama nazwa mowi, ten dom za nią odpowiada, tak ze nikt, poza sama zainteresowana, nie moze zadecydowac, a jak sama Pani pisze, mama nie moze sie zdecydowac...i dobrze. Niech Pani jej tu nie sprowadza....wie Pani na co skazani sa tu Seniorzy? Mama nie jest ubezwłasnowolniona, wiec nic Pani nie wskóra. Ja proponowałabym w druga strone pomyslec, bo moze Pani sobie i mamie narobic klopotów.

czegoś tu nie rozumiem , przecież tutaj pisałaś o swojej matce zamieszkałej w Polsce :(
link
http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/355296-ponowne-pytanie.html#post1839944

Masz 17 lat i matkę 82 letnia w niemieckim domu starców ?
o co tu chodzi ?:o

Jeżeli przyjechała do Niemiec dawno temu, i ma rentę niemiecka wypłacaną za lata przepracowane w Polsce ,to po powrocie do Polski ja straci , dostanie parę groszy polskiej przeliczanej na nowo :)

Ostatnia edycja:
Witam !

Teraz mówię w imieniu swoim (czyli konta).
Oczywiście, że mam siedemnaście lat, ale tu chodzi o zupełnie inną sprawę , nie moją. Jestem tylko pośrednikiem. Z poważaniem Joline.

C.D. wątku - HENIA

Moja mama jest dopiero od roku w tym domu. Zabrali ją ze szpitala, a ja jako córka powinnam być zawiadomiona, czy mamę chcę oddać. Bo byłam w szpitalu i wiedzieli, że ma córkę, ale z mamą jest kontakt, ale nie zawsze (ze względu na to, że jest chora i traci pamięć!). Dlatego też chcę to zrobić przez sąd w Niemczech. Mama chociaż jest Niemką to ostatnie 10 lat była ciągle w Polsce, raz u mnie, raz u brata (w momencie kiedy zmarł ojciec). Ja nie muszę mieć obywatelstwa niemieckiego, bo jesteśmy w Unii Europejskiej i każdy może mieszkać gdzie chce, bez obowiązkowego dokumentu. Ja wcale nie chcę zabrać mamy do Polski tylko mieć nad nią opiekę, którą sprawują w DOMU OPIEKI i mogę mieszkać z nią w Niemczech. Myślałam, że dostanę radę, co muszę zrobić i jakie mieć dokumenty. Mama mieszkała w Polsce do 1968 roku. Ja jestem na emeryturze i nie takiej odpowiedzi oczekiwałam.

Z poważaniem HENIA.

Powrót